από την καλή μας φίλη Κατερίνα Ανδριτσάκη
Επική τούρτα – πίτα με ζυμαρικά με γέμιση κρέμας κολοκύθας και κρέμας τυριού .
Ιδανικό για ένα τραπέζι οικογενειακό , μπελαλίδικο αλλά πεντανόστιμο !
ΥΛΙΚΑ
-για την πίτα
2 πακέτα ζυμαρικά με σχήμα κοχύλι μεγάλο για γέμισμα
10 φύλλα κρούστας
150 γραμμ βούτυρο για άλειμμα των φύλλων
200 γραμμ τυρί Gouda ή άλλο γλυκό τυρί τριμμένο
3 αυγά ,200 γραμμ κρέμα γάλακτος
-για την κρέμα κολοκύθας
400 γραμμ ψημένη κολοκύθα (ζύγιση μετά το ψήσιμο)
250 γραμμ τυρί κρέμα
1 κρεμμύδι ξερό
1 αυγό
100 γραμμ αλεύρι
πιπέρι και ξερό θυμάρι
70 γραμμ βούτυρο λιωμένο
-για την κρέμα τυριού
300 γραμμ πεκορίνο τριμμένο σαν πούδρα
200 γραμμ γάλα
2 κουτ σούπας corn flour αραιωμένο σε ελάχιστο κρύο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ετοιμάζουμε την κρέμα κολοκύθας βάζοντας όλα τα υλικά σε μπλέντερ ή μούλτι μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν .
Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε .
-Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού : βράζουμε το γάλα και προσθέτουμε το τυρί ανακατεύοντας συνεχώς .Τέλος προσθέτουμε το αραιωμένο corn flour και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει .
Όταν κρυώσει, τοποθετούμε ομοίως σε σακούλα ζαχαροπλαστικής στο ψυγείο .
-Βράζουμε τα μακαρόνια – κοχύλια σε νερό χωρίς αλάτι και στο μισό χρόνο απ αυτόν που αναφέρει η συσκευασία.Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν .
-Πάνω στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο , βουτυρώνοντας ενδιάμεσα και τοποθετώντας λοξά ώστε να δημιουργούνται γωνιές που εξέχουν .
Τα παίρνουμε όλα μαζί και τα τοποθετούμε σε στρογγυλό τσέρκι με διάμετρο 26 εκ. .ή εναλλακτικά σε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα , αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν από τα πλάγια.
-Γεμίζουμε τα ζυμαρικά με την κρέμα κολοκύθας και τοποθετούμε στριμωχτά μέσα στη φόρμα. Γεμίζουμε με την κρέμα τυριού και τοποθετούμε σε δεύτερη στρώση . Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα ζυμαρικά .
-Πασπαλίζουμε με την τριμμ gouda και αφού χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και το βούτυρο ρίχνουμε πάνω από τα ζυμαρικά με το τυρί .
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 45 λ περίπου αν το τσέρκι έχει ψηλά τοιχώματα ή για 35 λ αν η φόρμα δεν έχει πολύ ψηλά τοιχώματα . Πάντοτε μέτρο έχουμε να ροδίσει η επιφάνεια .
Αφού κρυώσει αφαιρούμε την αποσπώμενη φόρμα για να σερβίρουμε .
Tips : αλάτι δεν βάζουμε πουθενά γιατί η κρέμα τυριού είναι αλμυρή και αρκεί για την απαιτούμενη αλατότητα όλου του φαγητού.
Σερβίρουμε αφού κρυώσει για μια ώρα εκτός φούρνου κόβοντας μερίδες με πριονωτό μαχαίρι για να μη θρυμματίσουμε (πολύ) τα φύλλα .
Αν ξεροψηθούν τα πλαϊνά φύλλα που εξέχουν , τα αφαιρούμε θρυμματίζοντας τα πριν βγάλουμε το τσέρκι .