Γλυκό του κουταλιού αμύγδαλο (σπεσιαλιτέ Χίου)
Υλικά
- 1.300 γρ. ζάχαρη
- 600 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ψίχα τριμμένα σκόνη
- 15 πικραμύγδαλα τριμμένα
- Ροδόσταμο ή ανθόνερο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Μετράμε την ζάχαρη και βάζουμε την μισή ποσότητα σε νερό με 2 κ.σ. ροδόσταμο σε μεγάλο τσουκάλι. Όταν αρχίσουν να βράζουν σε 10 λεπτά ρίχνουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από την φωτιά αμέσως. Αφήνουμε 20 λεπτά και αφαιρούμε 1 φλ.τσ. σιρόπι περίπου.
- Έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο το αμύγδαλο τριμμένο σκόνη μέχρι να πήξει το μείγμα. Άν γίνει πολύ πηχτό ρίχνουμε το 1 φλ.τσ. σιρόπι που κρατήσαμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε και βάζουμε σε βαζάκια καλά πλυμένα στεγνά και αποστειρωμένα. Καλοφάγωτο.
πηγή cookpad.com, Argiro Glyka