- ο ήλιος
Τα περισσότερα σπιτικά λικέρ, κυρίως αυτά που περιέχουν φρούτα, χρειάζεται να μείνουν στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ζυμωθούν καλά τα υλικά τους. Μην επιχειρήσετε να μειώσετε τον χρόνο αναμονής τους με βράσιμο γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.
- η ζάχαρη
Η συνήθης αναλογία είναι 1:1 (1 μέρος φρούτα με 1 μέρος ζάχαρη) σε 1 λίτρο οινοπνευματώδες ποτό. Για λιγότερο γλυκά λικέρ, σύμφωνα με τις καινούριες τάσεις, η ποσότητα της ζάχαρης έχει μειωθεί στη μισή ακόμα και στο 1/3.
- το αλκοόλ
Στα παλαιά βιβλία ζαχαροπλαστικής αναφέρεται για την παρασκευή των σπιτικών λικέρ το οινόπνευμα ποτοποιίας 90ο , προϊόν που δεν βρίσκεται πλέον παρά μόνο σε μικρές ποτοποιίες. Τώρα, έχει αντικατασταθεί με οινοπνευματώδη ποτά όπως είναι η βότκα, το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, η τσικουδιά, αλλά και το μπράντι ή κονιάκ
- αρωματικά
Συνήθως ξύλο κανέλας, γαρίφαλα και σπανιότερα μοσχοκάρυδο αρωμάτιζαν τα σπιτικά ηδύποτα. Σε αυτά προστέθηκε τα τελευταία χρόνια και ο λοβός βανίλιας σχισμένος κατά μήκος, καθώς και το άρωμα πικραμύγδαλου σε σταγόνες για να ενισχύσει το άρωμα «αμυγδαλάτων» λικέρ.
πηγή olivemagazine.gr