Από την καλή μας φίλη Ιωάννα Ηλιοπούλου
Λοιπόν θα σας δώσω αλλη μια συνταγή που το φτιάχνουμε στο Πύργο Ηλείας εγω τα έφτιαξα για την ανιψιά μου που παντρεύτηκε το Σάββατο
Συνταγη για 140 κομμάτια
1,5 κιλο αμύγδαλα ασπρισμένα (χωρίς φλούδα)
1 πακέτο φρυγανια τριμμένο
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1/2 κιλό βούτυρο καλο (φρέσκο ημίρευστο)
3 ολοκληρα αβγα και δυο κροκους
ποτό (λικέρ) μαστικα ή κονιακ
1,5 κιλο φύλλο βηρυτού
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αβγα μετα ριχνουμε τη ζάχαρη και 3 κουταλιες βούτυρο (και το υπόλοιπο βούτυρο για τα φύλλα), το ποτο την φρυγανιά και τα αμύγδαλα τα εχουμε ψιλοκοψει στο μουλτι .
Τα ζυμώνουμε ολα τα υλικα μαζι διπλώνουμε στην μεση το φύλλο το βουτυρώνουμε και με ενα κουταλι βαζουμε στην ακρη μιγμα οχι πολυ χοντρό και το τυλιγουμε σιγα σιγα.
Το κοβουμε κομμάτια ισια
Με μια οδοντογλυφιδα κάθε κομμάτι το τρυπαμε απο πανω και το βουτυρώνουμε με καυτο βούτυρο και τα ψήνουμε 180 πανω κατω αντιστάσεις
Σιρόπι
1,5 ποτήρι ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό και μισο λεμονι μαζι με το χυμό του
Βράζουμε 15′
Μόλις βγουν από τον φούρνο τα αφήνουμε να χλιαρύνουν, σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι
Αφήνουμε να ρουφήξουν όλη νύχτα