Ικαριώτικη σούπα (με διάφορα χόρτα που βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα)
Υλικά
• 6 κούπες (ή και περισσότερο, αν χρειαστεί) νερό ή ελαφρώς αλατισμένο ζωμό λαχανικών
• 2 κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
• 450 γραμ. σέσκουλο
• 1 κούπα καλαμποκάλευρο χοντρό
• 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι χοντρό
• 1 κούπα χοντροκομμένα φύλλα μέντας
• 1 κούπα χοντροκομμένο μυρώνι
• 6 κούπες (ή και περισσότερο, αν χρειαστεί) νερό ή ελαφρώς αλατισμένο ζωμό λαχανικών
• 2 κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
• 450 γραμ. σέσκουλο
• 1 κούπα καλαμποκάλευρο χοντρό
• 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι χοντρό
• 1 κούπα χοντροκομμένα φύλλα μέντας
• 1 κούπα χοντροκομμένο μυρώνι
Διαδικασία
1. Ζεσταίνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία για 5 περίπου λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το σέσκουλο και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί κι αυτό.
3. Προσθέτετε τις 4 κούπες νερό, το αφήνετε να βράσει και με αργή αλλά σταθερή ταχύτητα ρίχνετε το καλαμποκάλευρο, όσο ανακατεύετε έντονα το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
4. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο νερό και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να γίνει πηχτή και κρεμώδης, περίπου για 30 λεπτά. 5 λεπτά πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέστε τα υπόλοιπα χορταρικά και, αν χρειάζεται, προσθέστε και επιπλέον νερό ή ζωμό, ώστε να διατηρήσετε την υγρή, κρεμώδη υφή της σούπας. Ραντίστε με λίγες σταγόνες από το υπόλοιπο λάδι πριν το σερβίρισμα.
1. Ζεσταίνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία για 5 περίπου λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το σέσκουλο και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί κι αυτό.
3. Προσθέτετε τις 4 κούπες νερό, το αφήνετε να βράσει και με αργή αλλά σταθερή ταχύτητα ρίχνετε το καλαμποκάλευρο, όσο ανακατεύετε έντονα το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
4. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο νερό και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να γίνει πηχτή και κρεμώδης, περίπου για 30 λεπτά. 5 λεπτά πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέστε τα υπόλοιπα χορταρικά και, αν χρειάζεται, προσθέστε και επιπλέον νερό ή ζωμό, ώστε να διατηρήσετε την υγρή, κρεμώδη υφή της σούπας. Ραντίστε με λίγες σταγόνες από το υπόλοιπο λάδι πριν το σερβίρισμα.
Σημείωση: μπορείτε να γαρνίρετε τη σούπα με λίγο θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί ή φέτα.
πηγη από την Νταϊάνα Κόχυλα