Καρυδόπιτα Νάξου (“Μελαχρινό”)
Υλικά
10 αβγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια καρύδια χονδροκοπανισμένα
2 φλιτζάνι γαλέτα τριμμένη
1 κ. γλυκού κανέλα
1 κ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ κίτρο
Κομματάκια γλυκού κίτρου για στόλισμα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φλούδες απο λεμόνι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια καρύδια χονδροκοπανισμένα
2 φλιτζάνι γαλέτα τριμμένη
1 κ. γλυκού κανέλα
1 κ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ κίτρο
Κομματάκια γλυκού κίτρου για στόλισμα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φλούδες απο λεμόνι
Εκτέλεση
Χωρίζετε τις κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα
Ρίχνετε τη μαρέγκα μέσα στους κρόκους χτυπώντας συνέχεια.
Ρίχνετε στο μείγμα εναλλάξ τη γαλέτα και τα καρύδια ,τη κανέλα,τα γαρύφαλλα και το λικέρ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Λαδώνετε ένα ταψί και ρίχνετε από πάνω το μείγμα.Ψήνετε στους 180 ο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη.Πρέπει να βγεί καθαρό ,χωρίς υπολείμματα από τη ζύμη.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι.Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη.Ρίχνετε και τις φλούδες μέσα και το αφήνετε να βράσει μέχρι να αρχίσει να “δένει”.Αποσύρετε από τη φωτιά.
Οταν ψηθεί η μελαχρινή την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα να χλιαρέψει.Τη χαράζετε σε κομμάτια και από πάνω ρίχνετε σιγά σιγά το σιρόπι.Την αφήνετε τουλάχιστον μία ώρα να ησυχάσει πριν τη σερβίρετε.
Τη συνταγή της μελαχρινής την έφτιαξαν στη Νάξο στο επεισόδιο της “ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ” με θέμα τα μπαχαρικά. Μπορείτε πάνω σε κάθε κομμάτι γλυκού να βάλετε ένα μικρό κομματάκι γλυκό κίτρο.
φωτο από Γαστρονομος