Σεφλουκωτή, η χορτόπιτα της Νάξου
O Στέλιος Κορρές , executive chef, μοιράζεται μαζί μας την παραδοσιακή, τοπική συνταγή της ναξιώτικης πίτας.
Υλικά
- 2 κιλά σέσκουλα, άγρια γλυκά χόρτα
- 1 ματσάκι μαϊντανός
- 1 ματσάκι μάραθος
- 1 ματσάκι δυόσμος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
- 1 κουταλιά κοφτή πιπέρι
- ½ κιλό ρύζι
Για το φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά αλάτι
- Λίγο ξύδι νερό (όσο πάρει)
Εκτέλεση
-
- Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ψιλοκόβουμε μέσα το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
- Τα τσιγαρίζουμε και προσθέτουμε το νερό.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
- Αφήνουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ετοιμάζουμε το φύλλο. Βάζουμε σε δοχείο το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη σφιχτή.
- Ανοίγουμε το φύλλο σε 2 μέρη, στρώνουμε στο ταψί το πρώτο φύλλο, γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε έτοιμη από πριν, το σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και το κλείνουμε προσεκτικά.
- Το αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά., αντιστάσεις