Είναι από το ξενοδοχείο Hotel Alkifron / Kala Nera-Pelion που μας έκανε δώρο στην ομάδα του fb!
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΟΥΠΕΡ!
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΟΥΠΕΡ!
Παραδοσιακή Καρυδόπιτα Πηλίου που συνήθιζαν να φτιάχνουν τα Σάββατα…!!!! Αξίζει να τη φτιάξετε…!!
Υλικά :
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
12 αυγά
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη αλλά όχι τελείως
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
12 αυγά
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη αλλά όχι τελείως
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρύφαλο
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρύφαλο
Εκτέλεση:
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν,
να ασπρίσουν και να γίνουν μια κρέμα. Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν.
τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα μαρίζ.
Χτυπάμε τα ασπράδια στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ και κάνουμε
μια μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας
απαλά για να μη χάσει τον όγκο της.Αδειάζουμε το μείγμα σε
καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30′-40′, αέρα
Αν πάρει γρήγορα χρώμα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί και
προσθέτουμε και το ξυλάκι της βανίλιας.
Τα βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά,
αφαιρούμε το κλωναράκι και τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε την καρυδόπιτα.
Διατηρείται στο ψυγείο καλυμμένη και στολίζουμε κάθε κομμάτι με λίγη φλουδίτσα πορτοκαλιού
και ένα ολόκληρο καρύδι.
Γαρνίρεται με άγλυκη σαντιγί ή
παγωτό βανίλια.
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν,
να ασπρίσουν και να γίνουν μια κρέμα. Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν.
τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα μαρίζ.
Χτυπάμε τα ασπράδια στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ και κάνουμε
μια μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας
απαλά για να μη χάσει τον όγκο της.Αδειάζουμε το μείγμα σε
καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30′-40′, αέρα
Αν πάρει γρήγορα χρώμα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί και
προσθέτουμε και το ξυλάκι της βανίλιας.
Τα βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά,
αφαιρούμε το κλωναράκι και τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε την καρυδόπιτα.
Διατηρείται στο ψυγείο καλυμμένη και στολίζουμε κάθε κομμάτι με λίγη φλουδίτσα πορτοκαλιού
και ένα ολόκληρο καρύδι.
Γαρνίρεται με άγλυκη σαντιγί ή
παγωτό βανίλια.
φωτο cookpad