Σήμερα θα μάθουμε για το ρετσέλι και θα σας δώσουμε και συνταγή!
1 κιλό κολοκύθα σε κομμάτια ή σύκα ολόκληρα
2 κιλά πετιμέζι
1 κουταλάκι ξινό
ασβέστη σκόνη ή χυμό λεμόνι
(αν φοβάστε τον ασβέστη θα βάλετε τα κομμάτια σε 5 κιλά νερό μαζί με μια κούπα τους τσαγιού λεμόνι)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μικρούς κύβους ή μακρόστενα χοντρά κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ασβεστόνερο (αναλογία 5 κουταλιές ασβέστη σε σκόνη σε 5 κιλά νερό) για 2-3 ώρες. Κατόπιν τα σουρώνουμε, τα πλένουμε αρκετές φορές καλά ή τα ζεματάμε σε μικρό καζάνι για να φύγει η πικρίλα από τον ασβέστη, τα στραγγίζουμε και τα στύβουμε.
Βάζουμε το πετιμέζι να βράσει και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να «σταθούν» για μία ημέρα και την επόμενη τα ξαναβράζουμε ρίχνοντας και το ξινό μέχρι να «δέσει» το πετιμέζι και να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία με τα σύκα είναι ίδια, μόνο που τα αφήνουμε ολόκληρα.
[από το Εδεσματολόγιον Θεσσαλίας]
φωτο olivemagazine
Πρόσφατα άρθρα
Προτείνουμε να μείνετε
Πρόσφατα σχόλια
- Demy Nika στο Μύδια σαγανάκι σπεσιαλιτέ Θεσσαλονίκης
- Έφη Γρίβα στο Μύδια σαγανάκι σπεσιαλιτέ Θεσσαλονίκης
- Demy Nika στο Κρεατόπιτα Λιτοχώρου (πρωτοχρονιάτικη)
- Ελένη κωνσταντα στο Κρεατόπιτα Λιτοχώρου (πρωτοχρονιάτικη)
- Demy Nika στο Focaccia (Φοκάτσια) το ιταλικό ψωμί με αρωματικά
Ιστορικό
- Νοε 2023
- Σεπτέμβριος 2023
- Ιούνιος 2023
- Απρίλιος 2023
- Μαρ 2023
- Φεβ 2023
- Ιαν 2023
- Νοε 2022
- Οκτ 2022
- Σεπτέμβριος 2022
- Αυγ 2022
- Ιούλιος 2022
- Ιούνιος 2022
- Μάϊος 2022
- Απρίλιος 2022
- Μαρ 2022
- Φεβ 2022
- Ιαν 2022
- Νοε 2021
- Οκτ 2021
- Σεπτέμβριος 2021
- Αυγ 2021
- Ιούλιος 2021
- Ιούνιος 2021
- Μάϊος 2021
- Απρίλιος 2021
- Μαρ 2021
- Φεβ 2021
- Ιαν 2021
- Δεκ 2020
- Νοε 2020
- Οκτ 2020
- Σεπτέμβριος 2020
- Αυγ 2020
- Ιούλιος 2020
- Ιούνιος 2020
- Μάϊος 2020
- Απρίλιος 2020
- Μαρ 2020
- Φεβ 2020
- Ιαν 2020
- Δεκ 2019
- Νοε 2019
- Οκτ 2019
- Σεπτέμβριος 2019
- Αυγ 2019
- Ιούλιος 2019
- Ιούνιος 2019
- Μάϊος 2019
- Απρίλιος 2019
- Μαρ 2019
- Φεβ 2019
- Ιαν 2019