αν τους θέλετε νηστίσιμους αντί αυγό, θα βάλετε 1/4 φλ.τσ. ηλιέλαιο για κάθε αυγό.
ή 2 κ.σ. νερό+1 κ.γλ. ηλιέλαιο + 4 κ.γλ. μπέικιν, για ένα αυγό.
Υλικά
200 γρ. κόκκινες αποφλοιωμένες φακές (ή απλές)
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα τριμμένο σκόρδο
1 κ.γλ. σκόνη κάρι
1 κ.γλ. κύμινο
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
5 φέτες ψωμί του τοστ τριμμένο
1 αυγό
1 φλιτζάνι αλεύρι
σπορέλαιο
αλάτι, πιπέρι
Πώς γίνονται
Βράστε τις φακές, χωρίς να τις αλατίσετε, σε 2 φλιτζάνια νερό για 8′-10′ περίπου ή μέχρι να στεγνώσουν (οι κόκκινες αποφλοιωμένες φακές χρειάζονται ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος).
Όταν κρυώσουν, βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κάρι, το κύμινο, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αυγό και το τριμμένο ψωμί.
Αλατίστε, πασπαλίστε με λίγο πιπέρι και ζυμώστε το μείγμα.
Αν είναι υγρό, προσθέστε λίγη γαλέτα ή λίγο τριμμένο ψωμί ακόμα, για να σφίξει.
Πλάστε τα κεφτεδάκια, περάστε τα από το αλεύρι και τηγανίστε τα στο σπορέλαιο. Βγάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρετε.
Tip
Αν χρησιμοποιήσετε τις κοινές φακές, βράστε τις για 30 λεπτά τουλάχιστον.
πηγη tasty-guide.gr