Την συνταγή την συναντάμε και στην Κοζάνη.
Συνταγή από tastfull.gr, φωτο: cook eat up
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
200γρ κιμά χοιρινό
250γρ ψωμί μπαγιάτικο, βρεγμένο και καλά στιμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουταλιά γλυκού ρίγανη ή δυόσμο
½ κουταλιά γλυκού αλάτι
1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ξύδι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Για τα κρεμμύδια
2 κιλά κρεμμύδια λευκά
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κούπα νερό
2 κουταλιές γλυκού πελτέ τομάτας ή πάπρικα
Μέθοδος εκτέλεσης
Ετοιμάζουμε το μίγμα κιμά
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για τους κεφτέδες, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το μίγμα πρέπει να είναι τελείως λείο. Αν “σκάει” βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε να μείνει μια ώρα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο.
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια
Κόβουμε τα κρεμμύδια δρεπανωτά, σε φέτες και τα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το νερό και αφήνουμε να μαραθούν με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τον πελτέ και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το ταψί για φούρνο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βγάζουμε το μίγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε 25-30 κεφτέδες. Το καλό πλάσιμο δίνει συνοχή στον κεφτέ και δεν θα σπάσει μέσα στο ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αδειάζουμε τα κρεμμύδια με το ζουμί τους στο ταψί φούρνου και απλώνουμε πάνω τους κεφτέδες.
Ψήνουμε για 1.30 ώρα, γυρίζοντας τους κεφτέδες από την άλλη πλευρά στη μέση του χρόνου. Προς το τελείωμα, κρύβουμε τους κεφτέδες μέσα στη σάλτσα για να μην καούν και στεγνώσουν.
Αν βλέπετε πως ο φούρνος σας αρπάζει το φαγητό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και φέτα. Ή με ρύζι ή μακαρόνια, ό,τι τραβάει η δική σας ψυχή.