από την καλή μας φίλη Ασημένια Μήλιου
Ένα κέικ πραγματικά με ό,τι διέθετε το ντουλάπι εκείνη τη μέρα και με δοσολογίες μικρές, αφού στην αρχή προοριζόταν για μακρόστενη φόρμα!
Ας είναι, τα αυτοσχέδια καμιά φορά μας εκπλήσσουν ευχάριστα!
Κέικ χωρίς μίξερ με ό,τι έχει το ντουλάπι!
Υλικά :
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 2/5 (λιγότερο από μισό) φλ. ζάχαρη
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια
2 αυγά
120 γραμ. γιαούρτι πρόβειο
1 κ.σ. κακάο
1/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού + ξύσμα
ξύσμα λεμονιού (ελάχιστο, προαιρετικά)
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περ.2 φλ.τσ)
καρύδια για την επιφάνεια
άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία :
Ανακατεύετε σε μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και το φακελάκι της βανίλιας, μέχρι να λιώσει καλά.
Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα, το γιαούρτι, τα αυγά ένα-ένα ενσωματώνοντας καλά κάθε φορά.
Κοσκινίζετε το αλεύρι μ` ένα σουρωτήρι ρίχνοντας σταδιακά στο μείγμα.
Δεν το μέτρησα ακριβώς, μέχρι να πετύχετε την πυκνότητα του κέικ.
Σε φόρμα βάζετε το μισό μείγμα, σε ένα μπολάκι βάζετε το κακάο και τρεις κ.σ. από το υπόλοιπο και ανακατεύετε να ενσωματωθεί πολύ καλά.
Το ρίχνετε στη φόρμα και συνεχίζετε καλύπτοντας το κακάο με υπόλοιπο μείγμα.
Κάνετε σχέδια με ένα πιρούνι και στην επιφάνεια σκορπάτε τα καρύδια, χοντροκομμένα.
Ψήνετε στους 175° ¢ για 55 λ. ανάλογα το φούρνο.
Βγάζετε από το φούρνο, αφήνοντας να κρυώσει και ξεφορμάρετε.
- Αντί για κακάο, μπορείτε να βάλετε σταγόνες σοκολάτας ή τρούφα.
- Μπορείτε να του βάλετε και κάποιο γλάσο από πάνω, σοκολατένιο ή πορτοκαλιού!🍫🍊
- Μπορείτε απλά να πασπαλίσετε άχνη και μια πρέζα μοσχοκάρυδο ή κανέλα, αν σας αρέσει!
( οι φωτογραφίες και η συνταγή είναι του Με ό,τι έχει το ντουλάπι! )
καλή επιτυχία!