Αυτό το ΚΕΙΚ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ θα το αγαπήσετε!
Είναι πανεύκολο, απλά θέλει υπομονή μέχρι να το απολαύσετε. Κρατάει πολύ καιρό φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου!
Μπαίνει και στην κατάψυξη, αν δεν βάλετε γλάσο ή μέχρι να βάλετε γλάσο αφού το αποψύξετε!
Υλικά (πολλά μπαχαρικά και φρούτα αποξηραμένα
175 γρ (3/4 φλιτζάνι τσ.) ανάλατο βούτυρο, ψιλοκομμένο
210 γρ (1 φλιτζάνι) καφέ ζάχαρη
400 γρ (2 + ⅔ φλιτζάνια) αποξηραμένα φρούτα
200 g (1 φλιτζάνι) κεράσια μαρασκίνο (αυτά που βάζουμε για διακόσμηση) ψιλοκομμένα
100 g (1 φλιτζάνι) αποξηραμένα κράνμπερι
Ξύσμα και χυμός 1 πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 λεμονιού
120 ml (½ φλιτζάνι) κονιάκ ή χυμό μήλου ή πορτοκάλι ή τσάι κρύο
85 γρ (½ φλιτζάνι) αλεσμένα αμύγδαλα – (χοντρά αλεσμένα )
3 μεγάλα αυγά – ελαφρά χτυπημένα
200 γρ (1 + ⅔ φλιτζάνι) απλό (για όλες τις χρήσεις) αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού ανακατεμένο μπαχαρικό για γλυκά (Σμυρνιό, θα το βρείτε στα μπαχαρικά)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι αλεσμένο μπαχάρι
210 γρ (1 φλιτζάνι) καφέ ζάχαρη
400 γρ (2 + ⅔ φλιτζάνια) αποξηραμένα φρούτα
200 g (1 φλιτζάνι) κεράσια μαρασκίνο (αυτά που βάζουμε για διακόσμηση) ψιλοκομμένα
100 g (1 φλιτζάνι) αποξηραμένα κράνμπερι
Ξύσμα και χυμός 1 πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 λεμονιού
120 ml (½ φλιτζάνι) κονιάκ ή χυμό μήλου ή πορτοκάλι ή τσάι κρύο
85 γρ (½ φλιτζάνι) αλεσμένα αμύγδαλα – (χοντρά αλεσμένα )
3 μεγάλα αυγά – ελαφρά χτυπημένα
200 γρ (1 + ⅔ φλιτζάνι) απλό (για όλες τις χρήσεις) αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού ανακατεμένο μπαχαρικό για γλυκά (Σμυρνιό, θα το βρείτε στα μπαχαρικά)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι αλεσμένο μπαχάρι
Για να βρέξετε το κέικ στην διάρκεια
Κονιάκ ή cherry brandy
Εκτέλεση
- Πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, τα κεράσια, τα κράνμπερι, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και χυμό και όλα εκτός από 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου το μείγμα φτάσει σε μια μαλακή φυσαλίδα, μετά χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. - Αφαιρέστε το κατσαρόλι από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει το μείγμα για 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150C, αντιστάσεις, κάτω σχάρα και σε μια φόρμα με ελατήριο 23cm (με αφαιρούμενη βάση) βάζετε χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) και στον πάτο και στα πλαϊνά, σε ύψος 5-6 εκατοστών πάνω από το χείλος της φόρμας. - Προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα στο ελαφρώς κρύο μείγμα φρούτων και ανακατέψτε και στη συνέχεια ανακατέψτε τα αυγά με μια σπάτουλα
Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε απαλά μέχρι να απορροφηθούν όλα. - Ρίξτε το μείγμα και στρώστε καλά την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 45 λεπτά και, στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμότητα στους 140C και μαγειρεύουμε για 1-1,5 ώρα ακόμη, έως ότου το κέικ είναι σκούρο καφέ στην κορυφή ή βάλτε ένα ξυλάκι ή μαχαίρι να βγαίνει καθαρό Καλύψτε την κορυφή του κέικ με αλουμινόχαρτο εάν αρχίσει να σκουραίνει πάρα πολύ. - Βγάζετε από το φούρνο και ενώ είναι ακόμα ζεστό, χρησιμοποιήστε ένα ξυλάκι για να κάνετε περίπου 10-12 τρύπες σε όλο το κέικ.
Ρίξτε το κονιάκ (4 κουταλιές) στην κορυφή του κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει στην φόρμα του, στη συνέχεια αφαιρέστε το και τυλίξτε σε ένα διπλό στρώμα λαδόκολλας και στη συνέχεια σε ένα διπλό αλουμινόχαρτο. - Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να ρουφήξει
- Αυτό το κέικ-πουτίγκα μπορεί να διατηρηθεί αρκετό καιρό, αν βάλετε γλάσο θα το κάνετε μετά από 1 μήνα και θα ρίξετε στο μεταξύ 1-2 κ.σ. κονιάκ κάθε βδομάδα.
πηγη kitchensanctuary.com / BBC Good Food website.