Υλικά
5 αυγα
1 ½ μισή κούπα τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
1 ½ μισή κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι αλάτι
5 κουταλιές σούπας σκόνη κακάο
4 βανίλιες σκόνη
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
Εκτέλεση
Στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά. Όταν αφρατέψει το μείγμα και διαλυθεί τελείως η ζάχαρη ρίχνετε το αλάτι και μετά τις βανίλιες.
Κοσκινίστε το αλεύρι ώστε να έχετε ένα αλεύρι απαλό σαν πούδρα και προσθέστε το σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη.
Ανακατέψτε πολύ απαλά με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα, αλλά προσοχή στη διαδικασία αυτή να την κάνετε πολύ απαλά γιατί δεν πρέπει να αφαιρεθεί ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο μείγμα με τα αυγά.
Παίρνετε λίγο μείγμα με ένα κουτάλι μέσα σε ένα άλλο μπολ και ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και το ανακατεύετε καλά να αφομοιωθεί το αλεύρι πολύ καλά μέσα σε αυτό.
Στο υπόλοιπο μείγμα προσθέστε τη σκόνη κακάο και ανακατέψτε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα ορθογώνιο ταψί και με ένα κομμάτι βιτάμ βουτυρώστε ελαφρά τη λαδόκολλα, ώστε να μη κολλήσει το κέικ κατά το ψήσιμό του. Με ένα κορνέ κάντε τα σχέδια που βλέπετε στην εικόνα ή ότι σχέδιο θέλετε εσείς να δημιουργήσετε.
Έπειτα ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα με το κακάο να πάει παντού.
Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 15-20 λεπτά στον αέρα ή 180-190 30-35′ αντιστάσεισ
Όταν είναι έτοιμο το κέικ, απλώστε μια καθαρή πετσέτα πάνω σε ένα μεγάλο δίσκο, Γυρίστε το κέικ με προσοχή ώστε να βγει χωρίς να κολλήσει, αρωματίστε το με ότι σιρόπι εσείς θέλετε με τη βοήθεια ενός πινέλου κουζίνας και βάλτε τη γέμιση που σας αρέσει, η οποία μπορεί να είναι σαντιγί (χτυπήστε ένα μορφατ+ με ένα γάλα ζαχαρούχο σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ) και τυλίξτε προσεκτικά σε ρολό, όπως βλέπετε στην εικόνα. Καλύψτε το με τη λαδόκολλα σαν σαλάμι και αφήστε το να κρυώσει. Όταν κρυώσει αφαιρέστε τη λαδόκολλα και είναι έτοιμο!
πηγη thessmama.gr, δημοσίευση της Όλγας Πολυδώρου, το 2014