(kouzinotherapy.blogspot.g
1/2 φλυτζάνι βούτυρο (125 γρμ.)
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 και 3/4 φλυτζ. ζάχαρη
ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
1 φλυτζ. γάλα
6 αυγά
λίγο αλάτι
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
(για το σιρόπι)
1 φλυτζάνι νερό
2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
(για το γλάσσο)
χυμό από 1 λεμόνι
άχνη ζάχαρη (όσο πάρει)
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπωλ μαζί με το ελαιόλαδο, και τη ζάχαρη.
Τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη να ενσωματωθούν και προσθέτουμε τα αυγά με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε επίσης καλά και ρίχνουμε εναλλάξ γάλα και αλεύρι, καλύτερα σε δύο δόσεις και λίγο αλατάκι.
Τα δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μας για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να μην έχει σβολάκια από το αλεύρι.Βουτυρώνουμε μια φόρμα καλά, την αλευρώνουμε και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ…
Βάζουμε το κέικ στο φούρνο, που τον έχουμε προηγουμένως προθερμάνει στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά , με αέρα… Αν δεν έχετε αερόθερμο δεν πειράζει, απλά θα το ψήσετε για πιο πολύ ώρα. Έτσι κι αλλιώς κάνουμε πάντα το τέστ με το μαχαίρι. (να βγαίνει καθαρό)
Εν τω μεταξύ, όσο ψήνεται το κέικ, εμείς ετοιμάζουμε σε ένα μπρίκι ένα πολύ ελαφρύ σιρόπι με τα παραπάνω υλικά, βράζοντάς τα για 2 περίπου λεπτά απ’ την ώρα που θα πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη.
Το αφήνουμε στην άκρη…
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, με ένα κουτάλι, ρίχνουμε τρεις τέσσερις κουταλιές σιρόπι εδώ κι εκεί.
Το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιροπάκι και αφήνουμε το κέικ στην άκρη να κρυώσει.
Αφού κρυώσει καλά, φτιάχνουμε ένα ελαφρύ γλάσσο, βάζοντας το χυμό λεμονιού σε ένα μπωλ και σιγά σιγά προσθέτουμε άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε τη ρευστότητα που θέλουμε.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το γλάσσο πάνω στο κέικ και στολίζουμε, αν θέλουμε, με ξύσμα από φρέσκο λεμόνι.