Ένας κόκκορας τεμαχισμένος ή 1 κιλό μοσχάρι
ένα πακέτο μακαρόνια (για παστιτσάδα)
1½ μεγάλο κρεμμύδι
2 – 3 σκελίδες σκόρδο
1½ ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
½ ποτήρι καλό ξύδι
**αν θέλετε ή συνεχίζετε με τα παρακάτω υλικά της συνταγής ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το μπαχαρικό Σπετσιέρικο που σας δίνουμε πιο κάτω
κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι
ελάχιστο κύμινο
πιπέρι μαύρο (όλα τριμμένα)
αλάτι
3 κουταλιές της σούπας κοκκινοπίπερο γλυκό
½ κουταλιά της σούπας κοκκινοπίπερο καυτερό
2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρέας στο λάδι. Μόλις ροδίσει το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένα, και ανακατεύουμε. Όταν ροδίσουν κι αυτά ξαναβάζουμε το κρέας. Τα ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τα κοκκινοπίπερα (γλυκό και καυτερό), το αλατοπίπερο, τα τριμμένα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ξύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για μιάμιση – δύο ώρες να σιγομαγειρεύονται. Τα μπαχαρικά μας μαζί με το κρασί θα γίνουν μία σάλτσα δεμένη και πολύ ενδιαφέρουσα σε γεύση. Όταν γίνει αρκετά πηχτή η σάλτσα και μαλακώσει εντελώς το κρέας αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν έχουμε χρόνο, τελειώνουμε το βράσιμο των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα, αφού έχουμε βγάλει το κρέας σε μια πιατέλα. Σε αντίθετη περίπτωση, σερβρίρουμε κατευθέιαν με τα ζυμαρικά.
Σερβίρεται με κεφαλοτύρι.
πηγή συνταγής corfudiary.com
**Σπετσιέρικο
- 10 γραμμάρια τριμμένο Γαρύφαλλο
- 50 γραμμάρια Κανέλα
- 50 γραμμάρια Μοσχοκάρυδο
- 70 γραμμάρια γλυκιά πάπρικα
- 50 γραμμάρια Κύμινο
- 20 γραμμάρια καυτερό πιπέρι από κόκκινες πιπεριές αποξηραμμένες και τριμμένες, δηλαδή το καυτερό Μπούκοβο
Ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε μειώστε ή αυξήστε το Μπούκοβο. - 100 γραμμάρια γλυκό πιπέρι από τριμμένες γλυκές κόκκινες πιπεριές, δηλαδή το γλυκό Μπούκοβο
- 20 γραμμάρια τριμμένο μπαχάρι
- 30 μέτρια φύλλα δάφνης τριμμένα πολύ καλά ώστε να γίνουν ψιλή σκόνη
- 25 γραμμάρια πιπέρι μαύρο
πηγή atcorfu.com