(από άρθρο της Σίσσυς Νίκα, Δημοσιογράφου Γαστρονομίας που τα δοκίμασε στην ταβέρνα Μπεμπέλη στο Γαλαξίδι,πηγή emvolos.gr)
Κελέμια, σπεσιαλιτέ Γαλαξιδίου
Υλικά για 8 άτομα
10 μεγάλα κρεμμύδια ξανθά
Για τη γέμιση
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
3 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό
800γρ. χοιρινό κιμά ή μοσχαρίσιο
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
¼ του φλιτζανιού κονιάκ
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το σερβίρισμα
Γιαούρτι με δυόσμο
Για την σάλτσα
2 φλιτζάνια τριμμένες ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα χαράζουμε με κάθετη τομή μέχρι την καρδιά.
Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού ένα ένα.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια μπασίνα βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τα κρεμμύδια και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε τη γέμιση με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χωρίζουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών, τα ανοίγουμε και με το κουταλάκι προσεκτικά βάζουμε τη γέμιση που έχουμε φτιάξει.
Κλείνοντας στο χέρι μας, το κρεμμύδι και τη γέμιση δημιουργούμε ένα σχήμα ντολμά. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
Μόλις τελειώσουμε περιχύνουμε τα κελέμια με το ελαιόλαδο, το φρέσκο χυμό ντομάτας και ότι υγρά έχουν απομείνει από το μείγμα.
Εάν δεν έχουν πολλά υγρά συμπληρώνουμε λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 45 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα κελέμια να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε.
Στη μέση του πιάτου βάζουμε μια κουταλιά γιαούρτι με αρωματικά