Μια υπέροχη χωριάτικη κιμαδόπιτα από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο!
Φύλλα για πίτα (ότι θέλετε εσείς, 8 φύλλα π.χ.)
120 γρ. βούτυρο
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 ξινά μήλα τριμμένα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ. σταφίδες μαύρες
1 φλ. μαύρη ζάχαρη
¼ φλ. ξύδι
¼ φλ. μηλόξυδο
½ κ.τ.γ. γαρύφαλλο
½ κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.τ.γ. κανέλα
½ κ.τ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κ.τ.σ. ρούμι
Για τα φύλλα:
60 γρ. βούτυρο
Τοποθετούμε τον κιμά και το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθεί και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να σιγοβράσει για 1 ώρα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Όταν είναι έτοιμο το μίγμα κιμά, αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Τοποθετούμε σε μια φόρμα τα μισά φύλλα για την πίτα, αφού τα έχουμε αλείψει με βούτυρο. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μίγμα κιμά προσέχοντας να απλωθεί ομοιόμορφα παντού.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψουμε ένα ένα με το βούτυρο.
Χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200-250 βαθμούς για 1 ώρα.
** Μικρή φωτό από Δήμητρη Σκαρμούτσο
**Μεγάλη φωτο ενδεικτική για κρεατόπιτα Κοζάνης από madame ginger