Κιουνεφέ! το καλύτερο θα το φάτε στην Ιορδανία!
ΥΛΙΚΑ (για ταψί ή τηγάνι 25 εκ.)
- 250 γρ. μοτσαρέλα (φρέσκια ή ξερή σε μπαστούνι) ή ανθότυρο ή τυρί κρέμα ή τυρί dil peyniri Ιτούρκικο τυρί)
- 300 γρ. καταΐφι
- 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για το σιρόπι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- φέτες από μισό λεμόνι
- χυμός από μισό λεμόνι
Tριμμένο φιστίκι Αιγίνης για γαρνίρισμα
Βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι όλα τα υλικά του σιροπιού και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
Σε ένα ευρύχωρο μπολ βάζετε το φύλλο καταΐφι, το κόβετε με ένα ψαλίδι για να μην είναι πολύ μακριές οι ίνες του και αρχίζετε να τα χέρια να το μαδάτε ώστε να γίνει πολύ πολύ αφράτο.
Σε ένα μπρίκι ήδη έχετε ζεστάνει ελαφρά το βούτυρο, προσέξτε μόνο μην είναι δυνατή η φωτιά και καεί.
Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά στο μπολ με το καταΐφι και ανακατεύετε καλά μέχρι όλο το καταΐφι να “βραχεί” από το βούτυρο.
Σε ένα ταψί ή τηγάνι στρώνετε τη μισή ποσότητα από το φύλλο καταΐφι, καλύπτετε προσεκτικά όλη την επιφάνεια χωρίς να μείνουν κενά, πιέζετε καλά με τα χέρια σας και απλώνετε το τυρί.
Από πάνω απλώνετε το υπόλοιπο καταΐφι και πιέζετε καλά να γίνει σχετικά συμπαγές, πιέζετε και στις άκρες για να κλείσει καλά το γλυκό.
Αν έχετε φτιάξει το κιουνεφέ σε ταψί το ψήνετε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αν ψήσετε το κιουνεφέ σε τηγάνι και δη με τον παραδοσιακό τρόπο εξοπλιστείτε με “γκαζάκι” διαφορετικά χρησιμοποιήστε το “μάτι” της κουζίνας. Ψήστε το κιουνεφέ σε μέτρια φωτιά ώστε να μην καεί το φύλλο του αλλά να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
Ειδικά στο “γκαζάκι” φροντίστε να μετακινείτε το τηγανάκι συνεχώς γιατί η φλόγα εύκολα θα σας “αρπάξει” το γλυκό. Σε αυτή την εκδοχή, δηλαδή στο ψήσιμο στο “μάτι” ή το “γκαζάκι”, θα χρειαστεί να αναποδογυρίσετε το κιουνεφέ με μια λαβίδα κουζίνας ή με τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου ή ενός καπακιού. Χρειάζεται περίπου 6-7 λεπτά ψήσιμο από κάθε πλευρά.
Όταν το κιουνεφέ πάρει χρυσό χρώμα το βγάζετε από τη φωτιά και αμέσως ρίχνετε το ζεστό σιρόπι.
Σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.