Πάμε να δούμε το διάσημο “Κλέφτικο”!
“Διάσημο το κλασσικό «κλέφτικο» πήρε το όνομα του από τους από τους κλέφτες και αρματωλούς που ζούσαν στα βουνά, έκλεβαν αρνιά και για να μην γίνουν αντιληπτοί όταν τα έψηναν έσκαβαν λάκκους, έβαζαν φωτιά σκεπάζοντας με χώμα και κλαδιά την θράκα. Έβαζαν το αρνί ή το κατσίκι επάνω και το σκέπαζαν πάλι με κλαδιά και χώμα. Σε αυτήν την γήινη στάμνα σιγοψηνόταν το κρέας για ώρες και όταν το έβγαζαν ήταν σκέτο λουκούμι, μεγάλη ιστορία, υπέροχη συνταγή. Σήμερα στην περιοχή φτιάχνουν το «τυλιχτό» που είναι κομμάτια κρέατος με μυρωδικά πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και συχνά τυρί μέσα σε ένα πουγκί από λαδόκολλα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και η γεύση του πολύ πλούσια και δυνατή. Ο άλλος διάδοχος του κλέφτικου το χαρτόδεμα είναι κομμάτια κρέατος δύο ή τριών ειδών πασπαλισμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά. Ψήνεται σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Τυλιγμένο σε λαδόχαρτο και όταν ανοιχτεί η μυρωδιά του σε κερδίζει και η μαλακότητα των κρεάτων σε ξαφνιάζει.”
κείμενο stilidatoday.gr
“Διάσημο το κλασσικό «κλέφτικο» πήρε το όνομα του από τους από τους κλέφτες και αρματωλούς που ζούσαν στα βουνά, έκλεβαν αρνιά και για να μην γίνουν αντιληπτοί όταν τα έψηναν έσκαβαν λάκκους, έβαζαν φωτιά σκεπάζοντας με χώμα και κλαδιά την θράκα. Έβαζαν το αρνί ή το κατσίκι επάνω και το σκέπαζαν πάλι με κλαδιά και χώμα. Σε αυτήν την γήινη στάμνα σιγοψηνόταν το κρέας για ώρες και όταν το έβγαζαν ήταν σκέτο λουκούμι, μεγάλη ιστορία, υπέροχη συνταγή. Σήμερα στην περιοχή φτιάχνουν το «τυλιχτό» που είναι κομμάτια κρέατος με μυρωδικά πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και συχνά τυρί μέσα σε ένα πουγκί από λαδόκολλα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και η γεύση του πολύ πλούσια και δυνατή. Ο άλλος διάδοχος του κλέφτικου το χαρτόδεμα είναι κομμάτια κρέατος δύο ή τριών ειδών πασπαλισμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά. Ψήνεται σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Τυλιγμένο σε λαδόχαρτο και όταν ανοιχτεί η μυρωδιά του σε κερδίζει και η μαλακότητα των κρεάτων σε ξαφνιάζει.”
κείμενο stilidatoday.gr