Επίσης δεν θα φύγετε αν δεν δοκιμάσετε το “Κοτόπουλο τσερέπα”
Σας δίνουμε και συνταγή από το ithakanews.gr
Η τεχνική της τσερέπας απαντάται και στην γειτονική Κεφαλλονιά, είναι παραδοσιακό φαγητό της Ιθάκης.
Το τυπικό πιάτο είναι το κοτόπουλο τσερέπα, αλλά στο Περαχώρι μαγειρεύουν κατσίκι ή και λαγό τσερέπα.
1 κοτόπουλο
Ανάλογες πατάτες
Ντομάτες
Λάδι, αλάτι πιπέρι
Λίγο κοπανισμένο σκόρδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεταλλικό ταψί που χωράει κάτω από την τσερέπα ετοιμάζω το κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες. Πριν βάλω το κοτόπουλο και τις πατάτες στο ταψί, στραγγίζω και σκουπίζω τα υλικά καλά για να μην έχω νερά. Προσθέτω τις πατάτες και λίγα μεγάλα κομμάτια ντομάτας, όλα αλατισμένα, πιπερωμένα, πασαλειμμένα με σκόρδο με περιλουσμένα με λεμόνι.
Προσθέτω το ανάλογο λάδι. Μερικοί σκεπάζουν το κοτόπουλο με ένα βρεγμένο λαδόχαρτο για να μη το κάψει η τσερέπα όταν το κουπώσουν.
Στο μεταξύ, στο μέρος που θα κάψω την τσερέπα, ανάβω μια καλή φωτιά με ξύλα και κάρβουνα, δηλαδή σε ένα μεγάλο τζάκι ή στην φουφού της κουζίνας που είναι στρωμένη με πυρότουβλα ή πυλό. Πάνω από την φωτιά στηρίζω την τσερέπα λοξά με τα τσερεποπόδαρα, για να καεί πολύ καλά από μέσα. Στο μεταξύ έχουν ανάψει καλά τα κάρβουνα και έχει παραχθεί αρκετή στάχτη. Καθαρίζω την περιοχή κάτω από την τσερέπα, βάζω το ταψί και το σκεπάζω προσεκτικά. Θέλει προσοχή, γιατί η ζεστή τσερέπα σπάει εύκολα.
Μετά κλείνω τα χείλη της τσερέπας με στάχτη και κάρβουνα για να μην παίρνει καθόλου αέρα από έξω, αλλά και να μη φεύγουν οι ατμοί και η μυρωδιά του φαγητού.
Αφήνω την τσερέπα σκεπασμένη για μια ή δυο ώρες. Όταν την ξεσκεπάσω το φαγητό είναι έτοιμο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ