Γιαννιώτικο κλωστάρι, ένα σιροπιαστό γλυκό από τα Ιωάννινα που πρέπει να κάνετε!
Υλικά
- 500 γρ φύλλα κρούστας
- 500 γρ καρύδια
- 2 κουταλιές μέλι
- 150 γρ βούτυρο
- 2 κουταλιές φρυγανιά
- 1 κουταλάκι κανέλα
Σιρόπι
- 700 ml νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- Λίγο χυμό λεμονιού
Πώς γίνεται
- Βάζουμε την ζάχαρη να βράσει μαζί με το νερό για 5 λεπτά.
- Αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό από το λεμόνι.
- Στους αλεσμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, συνδυασμό των δύο) βάζουμε την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά, το μέλι και ανακατεύουμε.
- Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε καβουρδισμένο σουσάμι και λίγο νερό.
- Παίρνουμε 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρώνουμε καλά με λιωμένο βούτυρο.
- Στην μία άκρη απλώνουμε γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
- Πατάμε τις δύο άκρες να συμπιεστούν.
- Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος (40×27 εκατοστά)
- Τα κόβουμε σε μπουκίτσες και βουτυρώνουμε.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
- Όσο το γλυκό είναι καυτό σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα σερβίρουμε μετά από 12 ώρες.
πηγη foodaholics.gr