Από την καλή μας φίλη Μαρία Ν.Κίτσου
Κομπόστα ροδάκινο
Αν αγαπάτε και εσείς τα ροδάκινα και θέλετε να τα γεύεστε και τον Χειμώνα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την κομπόστα.
Υπολογίστε ενάμιση με δύο περίπου, πολύ σκληρά ροδάκινα, για κάθε βάζο των 750 γρμ.
Τα πλένετε, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε οχτώ κομμάτια το καθένα.
(Αν θέλετε πιο εμφανίσιμη την κομπόστα σας στο σερβίρισμα, κόψτε τα μόνο στη μέση. Δεν είναι όμως τόσο πρακτικό). Βγάλτε το κουκούτσι και το κόκκινο μέρος γύρω από αυτό. Σε κάθε βάζο ρίξτε στον πάτο 4-5 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Τοποθετείστε μετά, τακτικά τα ροδάκινα, μέχρι το χείλος του βάζου. Γεμίστε το ως επάνω με κρύο νερό και μετά βυθίστε ένα μαχαίρι με μακριά λάμα σε 5-6 μεριές του βάζου. Θα δείτε να βγαίνουν φυσαλίδες προς το στόμιο. Είναι ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί στο βάζο και πρέπει να βγει. Βιδώστε σφιχτά τα καπάκια.
Βάλτε τα βάζα σε μια βαθειά κατσαρόλα και γύρω-γύρω βάλτε πετσέτες, για να μη χτυπούν τα βάζα μεταξύ τους την ώρα που βράζουν. Βάλτε νερό μέχρι να τα σκεπάσει και μόλις πάρει βράση, αφήστε τα στη φωτιά για 8-10 λεπτά, ΟΧΙ παραπάνω…θα γίνουν πολύ μαλακά.
Μόλις συμπληρωθεί η ώρα, τραβήξτε την κατσαρόλα στην άκρη, αδειάστε την όσο μπορείτε και με δύο πετσέτες βγάλτε τα βάζα, σφίξτε άλλη μια φορά τα καπάκια τους, αφήστε τα με τα καπάκια προς τα κάτω, μέχρι να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα. Κρατούν και δύο χρόνια, χωρίς να πάθουν τίποτε.
Αν σας αρέσει, βάλτε ανάμεσα στα ροδάκινα κάθε βάζου 1-2 μοσχοκάρφια γαρύφαλλο.
Το χωριό μου (Φλαμουριά τ’όνομά του, κοντά στην Έδεσσα), παράγει από τα καλύτερα ροδάκινα!! Δυστυχώς η θεομηνία πριν από λίγες μέρες, κατέστρεψε εντελώς την παραγωγή 😪…. Ίσα που πρόλαβαν οι άνθρωποι να μαζέψουν….