Από την καλή μας φίλη Μαρία Ν. Κίτσου
Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού :
Υλικά
• 10 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα (1 κιλό καθαρισμένα)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2½ κούπες νερό
• 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Αν τα πορτοκάλια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6 ή 8 κομμάτια.
Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.
Στη συνέχεια, αν τα κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, περνάμε τα πορτοκάλια (αφού τα τυλίξουμε), σε κλωστές φτιάχνοντας κολιέ, βάζοντας περίπου 12 με 14 κομμάτια.
Αν θέλουμε,αντί για κλωστή, τα τυλίγουμε και τα καρφώνουμε ένα – ένα, με μια οδοντογλυφίδα.
Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε.
Όταν πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5′ και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα πορτοκάλια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε στη βρύση με αρκετό νερό.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα, την ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος άλλες δύο φορές.
Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε πάλι με αρκετό νερό. Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 – 3 ώρες (ή και περισσότερο), αλλάζοντας δυο – τρεις φορές το νερό, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).
Όταν μας αρέσουν στη γεύση, αφαιρούμε τις κλωστές ή τις οδοντογλυφίδες και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι, μέχρι να βράσει το σιρόπι.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4′ – 5′ και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5′ – 6′ και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 20 – 24 ώρες.
Κατόπιν το ξαναβράζουμε για 8′ – 10′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο (5′ περίπου), το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊
Ο πορτοκαλεώνας είναι ένας από τους πολλούς υπέροχους πορτοκαλεώνες του ν.Λακωνίας ! !