Ονειρεμένη Κοπεγχάγη!
Το γλυκό της Κυριακής και κάθε Κυριακής!
Για το σιρόπι
800 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 στίκ κανέλας
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 στίκ κανέλας
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
Για τη βάση
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κομματάκια
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
40 γρ. κορν φλάουρ
150 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κομματάκια
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
40 γρ. κορν φλάουρ
150 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη γέμιση
6 αυγά μέτρια
200 γρ. αμύγδαλα ωμά, με τη φλούδα
130 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο
½ κ.γ. τζίντζερ
¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. αμύγδαλα ωμά, με τη φλούδα
130 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο
½ κ.γ. τζίντζερ
¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη συναρμολόγηση
5 φύλλα κρούστας
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και βράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι, 1 λεπτό πριν αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι, 1 λεπτό πριν αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα μπολ, φοράμε γάντια, και με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά του μείγματος.
Ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το πατάμε ελαφρά με το χέρι μας προκειμένου να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα μπολ, φοράμε γάντια, και με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά του μείγματος.
Ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το πατάμε ελαφρά με το χέρι μας προκειμένου να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο C στον αέρα.
Για τη γέμιση
Βάζουμε τα αυγά στο μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και μόλις ομογενοποιηθούν, τα προσθέτουμε στο μείγμα αυγών.
Ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα ώστε να ενσωματωθούν τα 2 μείγματα μεταξύ τους.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και μόλις ομογενοποιηθούν, τα προσθέτουμε στο μείγμα αυγών.
Ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα ώστε να ενσωματωθούν τα 2 μείγματα μεταξύ τους.
Για τη συναρμολόγηση
Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στο ταψί, πάνω από την ψημένη βάση που έχει κρυώσει, φροντίζοντας να πάει παντού.
Παίρνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση κάθετα για να έχουμε 10 φύλλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση ραντίζουμε με το βούτυρο, και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Τυλίγουμε προς τα πίσω το μέρος των φύλλων που εξέχουν ελαφρά.
Χαράζουμε τα φύλλα δημιουργώντας ρόμβους, και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
Παίρνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση κάθετα για να έχουμε 10 φύλλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση ραντίζουμε με το βούτυρο, και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Τυλίγουμε προς τα πίσω το μέρος των φύλλων που εξέχουν ελαφρά.
Χαράζουμε τα φύλλα δημιουργώντας ρόμβους, και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
Αφαιρούμε το γλυκό από τον φούρνο και όσο είναι καυτό ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σιγά σιγά με μία κουτάλα. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
συνταγή Άκης Πετρετζίκης