“Οι πίτες με χορταρικά στην Κάρπαθο λέγονται «κοπέλες» στην περιοχή της Ολύμπου και «λαχανοπίτια» στο υπόλοιπο νησί. Συνταγή για χορτόπιτα Καρπάθου Η κα. Περίδη μας εξηγεί ότι ανάλογα με την εποχή, η γέμιση μπορεί να έχει διάφορα χόρτα όπως βλίτα, κολοκυθάκια και τους ανθούς τους, κορφές από τις ντοματιές το καλοκαίρι ή σπανάκι, πράσα, μεγάλες κολοκύθες τον χειμώνα.”
πηγή-φωτο Χωριάτικα Σπιτικά Φαγητά – Country Home Cooking
Υλικά (για 10 κομμάτια)
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
1 κουτάλι σούπας μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1.5 κιλό συνολικά χορταρικά της εποχής (βλήτα, σέσκουλα, σπανάκι κλπ)
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ πλυμένο καλά
1.5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια μέτρια ζύμη, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ μαλακή. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει 1.5 με 2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Στο μεταξύ, πλένουμε καλά τα χορταρικά, τα κόβουμε σε κομματάκια του 1 πόντου, τα ανακατεύουμε καλά και τα τοποθετούμε στο τρυπητό όπου τα τρίβουμε και τα πιέζουμε να φύγει το νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Ζυμώνουμε πάλι την ανεβασμένη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα πάχους 3 χιλιοστών. Βάζουμε τα στραγγισμένα χορταρικά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε τη γέμιση στα 10 φύλλα και μετά τα διπλώνουμε σαν φάκελα. Τοποθετούμε τα λαχανοπίτια σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC επί 15 με 20 λεπτά έως ότου ροδίσει το φύλλο. Σερβίρονται ζεστά αλλά τρώγονται και κρύα. Συνοδεύονται απαραιτήτως από ένα κομμάτι «μανούλι», το παραδοσιακό καρπαθιώτικο τυρί. Κείμενο – φωτ: Λία Παπαδράγκα από την κα. Σταματινή Περίδη-Αη Γιώργης του Λευκού, Κάρπαθος