Υλικά για να φτιάξουμε τραχανά!
1/2 κιλό γάλα
2 αυγά
2 αυγά
1 ½ κιλό αλεύρι
Λίγο αλάτι
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
- Χρησιμοποιείστε αλεύρι της αρεσκείας σας, (για όλες τις χρήσεις, ολικής αλέσεως ή ανάμεικτο κλπ.) αλλά πρώτα απ’ όλα κοσκινίστε το. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και ανακατέψτε τα με το γάλα (ή το γιαούρτι αν προτιμάτε τον ξινό τραχανά).
- Αρχίστε να ρίχνετε το γάλα λίγο-λίγο στο αλεύρι.
- Πάρτε με τις χούφτες σας ποσότητες αλευριού και αρχίστε να το τρίβετε καθώς θα υγραίνεται ανάμεσα στα στις παλάμες σας, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη ψιχουλιαστή σαν πίτουρο.
- Τη βάζετε σε ένα σκεύος με τρύπες (κόσκινο) και την κοσκινίζετε για να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Στη συνέχεια θα χρειαστείτε ένα πιο λεπτό κόσκινο (σίτα) μέσα από το οποίο θα κοσκινίσετε την ψιχουλιαστή ζύμη του τραχανά ο οποίος θα πέφτει σπυρωτός σπυρωτός.
- Απλώνετε τον τραχανά σε καθαρά σεντόνια στον ήλιο. Τώρα που η ηλιοφάνεια δεν είναι αρκετή, μπορείτε να απλώστε τον τραχανά σε σεντόνι για ένα 24ωρο μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι και μετά αφού προθερμάνετε το φούρνο στους 50οc βάλτε τον σε ταψί αφήστε τον όλη τη νύχτα, ανακατεύοντας πού και πού. Το πρωί θα είναι έτοιμος.
πηγή-φωτο ixomageiremata.gr