Πίτα με σφολιάτα, με κοτόπουλο και λαχανικά
- (καλό θα είναι αν έχετε σκεύος όμορφο πυρίμαχο που μπαίνει άνετα σε ένα γιορτινό τραπέζι, να το χρησιμοποιήσετε)
- Υπολογίστε το φύλλο σφολιάτας να χωράει ωραία στο σκεύος (αν χρειαστεί, κόψτε λωρίδες και κάντε “κολλήματα”)
Υλικά
1 συσκευασία σφολιάτα με 2 φύλλα
2 κιλά στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα κομμένα σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
4 κουταλιές βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου πολτό
2 κιλά στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα κομμένα σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
4 κουταλιές βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου πολτό
1/4 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
3-4 φύλλα φασκόμηλο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1 / 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος για μαγειρική (όχι light)
2 φλιτζάνια κατεψυγμένα μικτά λαχανικά (αρακά-καρότα)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 μεγάλο κρόκο αυγού για την επιφάνεια του φύλλου στο τέλος
3-4 φύλλα φασκόμηλο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1 / 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος για μαγειρική (όχι light)
2 φλιτζάνια κατεψυγμένα μικτά λαχανικά (αρακά-καρότα)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 μεγάλο κρόκο αυγού για την επιφάνεια του φύλλου στο τέλος
Διαδικασία
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °, αντιστάσεις.
Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια-υψηλή φωτιά. σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει, 5-7 λεπτά. Αφαιρέστε από το τηγάνι.
Στην ίδια κατσαρόλα, θερμαίνετε το βούτυρο που απομένει σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, 5-7 λεπτά.
Στην ίδια κατσαρόλα, θερμαίνετε το βούτυρο που απομένει σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, 5-7 λεπτά.
Ανακατέψτε το σκόρδο και τα βότανα. μαγειρέψτε 1 λεπτό. Ανακατέψτε το αλεύρι μέχρι να αναμειχθεί. μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε 1 λεπτό. Ανακατέψτε σταδιακά σε ζωμό και 1 φλιτζάνι κρέμα.
Βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς. μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει περίπου 2 λεπτά.
Ανακατέψτε τα λαχανικά, το χυμό λεμονιού, το κοτόπουλο και αφήστε να πάρουν βράση. Αφήστε να κρυώσει
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το σκεύος
Βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας , την γέμιση (κρύα) και το άλλο φύλλο
Χτυπάμε μαζί τον κρόκο αυγού και την υπόλοιπη κρέμα.(1 κ.σ.) και απλώνουμε πάνω από τη ζύμη.
Χτυπάμε μαζί τον κρόκο αυγού και την υπόλοιπη κρέμα.(1 κ.σ.) και απλώνουμε πάνω από τη ζύμη.
Ψήνουμε για 45-55 λεπτά, να χρυσαφίσει καλά
Αν δείτε ότι αρπάζει βάλτε αλουμινόχαρτο Αφήστε το να σταθεί 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.
πηγη .tasteofhome.com