ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορεί να σερβιριστεί είτε χωριστά κοτόπουλο-ρύζι-σάλτσα, είτε σε μία φόρμα του κέικ (μεγάλη με την τρύπα) σε στρώματα: Ρύζι-κοτόπουλο-ρύζι και όταν την ξεφορμάρετε ρίχνετε από πάνω την σάλτσα
ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο 2 κιλά περίπου, κατά προτίμηση κότα χωριάτικη (ΓΙΑ ΝΑ
3-4 καρότα
χυμό λεμονιού
1 ματσάκι ανάμεικτα αρωματικά χόρτα (σέλινο, σέλερι, μαϊντανό κ.α.)
1 κρεμμύδι
1 ½ φλ. ρύζι για πιλάφι
1 φλ. τσαγιού γάλα
4 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
5 κ.σ. βούτυρο
2 κρόκους αυγών (προαιρετικά)
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε καλά το κοτόπουλο. Το ραντίζετε με λίγο χυμό λεμονιού και το βράζετε σε αλατισμένο νερό μαζί με τα αρωματισμένα χόρτα τα καρότα και το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει τη βγάζετε από τη κατσαρόλα και την αφήνετε να στραγγίξει μαζί με τα καρότα που τα κρατάτε για γαρνίρισμα.
Σουρώνετε το ζωμό που έβρασε η κότα και κρατάτε στην άκρη 1 ½ φλ. για τη σάλτσα. Το υπόλοιπο το ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα (πρέπει να είναι σχεδόν 4 φλ. αλλιώς συμπληρώνετε με νερό. Αν είναι λίγος ο ζωμός και πολύ το νερό προσθέστε και ένα κύβο ζωμού κότας).
Βράζετε το ζωμό, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλάτι και ρίχνετε το ρύζι. Το αφήνετε να σιγοβράζει με σκεπασμένη τη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει και να πιεί τα υγρά του. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μια κουταλιά βούτυρο λίγη από τη παρμεζάνα και ανακατεύετε.
Για την σάλτσα
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και προσθέτετε το γάλα και το ζωμό του κοτόπουλου που κρατήσατε. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να “δέσει”. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την υπόλοιπη παρμεζάνα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας. Προαιρετικά, ρίχνετε και τους κρόκους αυγών ελαφρά χτυπημένους και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
Ξεκοκαλίζετε τη κότα, κόβετε τα ψαχνά της σε λεπτές φέτες και σερβίρετε σε μερίδες μοιράζοντας δίπλα το ρύζι και τα καρότα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Αν μείνει σάλτσα τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα.
πηγη sintayes.gr