Υλικά
Για την ζύμη
-
350 γρ. αλεύρι ολικής αλεσης
-
150 γρ. αλεύρι σκληρό πχ. για τσουρέκια
-
2 φακελάκια ξερή μαγιά 16γρ
-
10 γρ. αλάτι
-
20 γρ. ζάχαρη
-
270 γρ. νερό χλιαρό ίσως και λίγο παραπάνω
Για το πασπάλισμα
-
σουσάμι
-
μαυροσούσαμο
-
500 γρ νερό χλιαρό
-
1 κ.σ. ζάχαρη
Οδηγίες
Ζύμη
-
Αυτό το στάδιο το κάνουμε για να δούμε εάν είναι ενεργή η μαγιά μας. Εάν δε δείτε φουσκάλες πετάξτε το μίγμα και χρησιμοποιήστε καινούρια φακελάκια.(Αυτό συνήθως συμβαίνει εάν έχουμε ξεχασμένα παλιά φακελάκια μαγιά στο ντουλάπι.)Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να τα διαλύσουμε στο νερό και το αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια).
-
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ελαστική ζύμη που ίσα-ισα θα κολλάει στα χέρια σας αλλά θα ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μίξερ. (μετά το πρώτο λεπτό και αφού έχουν ανακατευθεί τα υλικά, προσθέτουμε και το αλάτι)
-
Στον ίδιο κάδο του μίξερ, λαδώνουμε τη ζύμη στην επιφάνεια της (και από κάτω) και λίγο στα τοιχώματα του κάδου και την αφήνουμε να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντας το με μία μεμβράνη για 1-2 ‘ώρες (ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της) – η ώρα αναμονής αλλάζει ανάλογα την εποχή και το πόσο ζέστη έχει.
-
Σε αυτό το στάδιο αφού εχει φουσκώσει το ζυμάρι μας, ώσπου να πλάσουμε τα κουλούρια προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.
Πασπάλισμα
-
Ετοιμάζουμε ένα μπόλ με νερό και διαλύουμε την ζάχαρη.
-
Ετοιμάζουμε ένα δεύτερο ταψάκι με το σουσάμι.
-
Λαδώνουμε λίγο τον πάγκο μας και κόβουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια
-
Πλάθουμε τα κουλούρια μας κυκλικά ή μακρόστενα, αλλά προσέχουμε να είναι όλα σχεδόν στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
-
Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι και το μαυροσούσαμο.
-
Βάζουμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε για 20′-30′ λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μικρά Μυστικά
Το μυστικό για να τα διατηρήσετε πολλές μέρες ειναι μόλις τα ψήσετε και κρυώσουν, να τα βάλετε κατευθείαν στην κατάψυξη. Βγάζετε όσα θέλετε και τα ψήνετε ξανά για 5 λεπτα στον φούρνο σας και ειναι τόσο υπέροχα σαν τα τα ψήσατε μόλις!
πηγη kserotiefages.gr