ΚΟΥΛΟΥΡΙ Θεσσαλονίκης! Αναλυτικές οδηγίες, αναμονή 1,5 ώρα.
Ας δούμε λοιπόν κάποια μυστικά για να τα φτιάξουμε.
-
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει και μέλι (μικρή ή μεγάλη ποσότητα)
-
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης τρώγεται ζεστό, φρέσκο
-
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης γίνεται λεπτό και μεγάλο (όσο μπορούμε να ψήνουμε 4-5 φορές στον φούρνο μας αν δεν έχουμε λειτουργία που ψήνει πολλά ταψιά μαζί)
-
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης ΔΕΝ μοιάζει με donut (Δηλαδή μικρό και παχουλό), αν θέλετε απλά φτιάξτε μικρότερα λεπτά για το σνακ των παιδιών.
Ας δούμε μια συνταγή με αλεύρι απλό και μέλι, θα χρειαστείτε ΜΙΞΕΡ ΣΤΑΘΕΡΟ για καλύτερο αποτέλεσμα!
-
την ίδια συνταγή μπορούμε να την φτιάξουμε και με ζάχαρη ή ανάμεικτα, θα βρείτε στα υλικά αναλογία. Είναι μια αξιοπρεπής συνταγή, όσα δεν καταναλώσετε αμέσως βάλτε τα στην κατάψυξη, βάλτε τα σε μια τοστιέρα να ζεσταθούν και τρώτε φρέσκο κουλούρι
-
Επίσης πολύ σημαντικό! αν τα κουλούρια είναι λεπτά θα χρειαστούν στον φούρνο με αέρα, γύρω στα 15′, αν τα κάνετε πιο παχουλά θα τα ψήσετε 18′. Γενικά μπορείτε να τα ψήσετε και λιγότερο ώστε να είναι πιο μαλακά από έξω!
Υλικά για 15 μέτρια κουλούρια
-
300 γρ. χλιαρό νερό (100 για το προζύμι+200 για μετά)
-
1 φακελάκι ξηρη μαγιά (9 γρ.)
-
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.(50 για το προζύμι+500 για μετά)
-
60 γρ. μέλι (δηλαδή 3 κ.σούπας) ή 80 γρ ζάχαρη άσπρη ή 90γρ ζάχαρη καστανή.
-
1/2 κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη:
-
1/2 λίτρο νερό
-
1 κ.σ. μέλι
-
Σουσάμι (περίπου 130 γρ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα κάνουμε το προζύμι για το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 100 γρ. νερού, τη μαγιά, 50 γρ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο νερό (200 γρ.),το μέλι, το προζύμι μας, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι (500) και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη για μια ωρίτσα να φουσκώσει το ζυμάρι!
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μπαλάκια
Επικάλυψη:
Βάζουμε σε ένα μπολ νερό από τη βρύση (περίπου μισό λίτρο). Διαλύουμε μέσα ένα 1 κ.σ. μέλι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι. Πλάθουμε την κάθε μπαλίτσα ζύμης σε ένα λεπτό κορδόνι και έπειτα ενώνουμε τις άκρες του.
Βουτάμε το κουλούρι στο νερόμελο και μετά στο σουσάμι.
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή ταψί με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους! Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου, στον αέρα .Περίπου 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
πηγη συνταγής evicita.gr
φωτο από αυτά που έκανα χθες!