από την καλή μας φίλη Μαρία Δρένου (κεντρική φωτογραφία)
και την καλή μας φίλη Μαρια Πετρίδου- Γεωργίτση (εσωτερική φωτογραφία)
Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Κείμενο Μαρία Πετρίδου-Γεωργίτση
Υλικα:
150γρ αλευρι σκληρο
350γρ αλευρι γ. ο. χ.
7¹/² αλατι.
35γρ ζαχαρη.
275γρ-300νερο σε θερμοκρασία δωματίου.
16γρ μαγια ξερη.
Για την επικαλυψη
80γρσουσαμι
500 γρ νερο χλιαρο..
Εκτελεση.
Στον καδο του μιξερ ρίχνουμε το νερό με την μαγια κ ανακατεύουμε με ενα κουταλι να διαλυθεί η μαγια. Προσθέτουμε στον καδο ολα τα υλικα(αλεύρι ζαχαρη κ αλατι) Τα χτυπάμε με τον γαντζο σε μετρια προς δυνατη ταχυτητα για 7 με 8λεπτα μεχρι να γινει μια μαλακη ζυμη ελαστικηκ ευκολη στο δουλεμα. Ηζυμη θα ξεκολαει απο τα τον πατο. Λαδωνουμε τα τοιχώματα ενος μπολ κ μεταφερουμε την ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μεσα σκεπάζουμε για με μεμβράνη για 30,λεπτα μεχρι να διπλασιασει ο ογκος της.
Προθερμαίνουμε τον φουρνο στους 200 βαθμους στον αερα.
Βαζουμε σε ενα μπολ τα 500γρ νερο κ την ζαχαρη κ ανακατεύουμε μεχρι να διαλυθει η ζάχαρη. Κ σε ενα αλλο μπολ βαζουμε το σουσαμι.. Λαδωνουμε τον παγκο εργασιας βάζουμε την ζυμη κ κόβουμε σε κομμάτια βαρους 80γρ(10τεμαχια).Σχηματιζουμε με τα κομμάτια της ζυμης μπαλακια. Το καθε μπαλακιτο πλαθουμεμε τα χερια σαν λουκανικοκ ενωνουμε τις δυο ακρεςγια να, σχηνατισουμε ενα κουλουρι. Προσέχουμε τα κουλουρια μας να εχουν την ιδια διαμετριο. Βουταμε τα κουλουριαμεσα στο ζαχαρονερο κ αμέσως στο μπολ με το σουσαμι. Τοποθετουμε σε ταψια(35*40)με λαδόκολλα κ ψηνουμε για 15-20λεπτα μεχρι να παρουν ωραιο χρωμα.
** εβαλα αλευρι για ολες τις χρησεις μονο,(Κουλα) κ ζυμωσα με τα χερια. Εβαλα 70γρ ζαχαρη στην ζυμη. Στο ζαχαρονερο εβαλα 3κουταλια της σουπας ζαχαρη αντι για 2 που ελεγε η συνταγη. Επισης εψησα 30 λεπτα γιατί τα ηθελα ποιο ψημενα. Μπορειτε να βαλετε σπορους μαζι με το σουσαμι.