από την καλή μας φίλη
Christina Terzoglou-Stoupa
Υλικά για 4 ατομα
3 κολοκυθάκια
3 πατάτες
3 μελιτζάνες (θέλουν ξεπικρισμα κανένα μισάωρο με αλατι)
3 καρότα
3 ντομάτες
( εμένα μου χρειάστηκαν 4 ντομάτες 4 καρότα 2 μελιτζάνες και ξέχασα να βάλω πατάτες 🤣🤣🤣)
Σε οποίο λαχανικό ήταν πολυ μεγάλη η ροδέλα τα έκοβα στη μέση κ τα έκανα μισοφεγγαρα)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ:
1/2 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και εσωτερικές μεμβράνες
1/2 κίτρινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και εσωτερικές μεμβράνες
1/2 πορτοκαλί πιπεριά, χωρίς σπόρους και εσωτερικές μεμβράνες
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο λιωμένο
1/2 φλιτζάνι άσπρο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 ντομάτες χωρίς φλούδα, σπόρους, σε κυβάκια (κρατάτε τους χυμούς),
1 κλαδάκι θυμάρι
1 κλαδάκι μαϊντανό πλατύφυλλο
1/2 φύλλο δάφνης
αλάτι θαλασσινό
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230C. Τοποθετείτε τις πιπεριές σε ένα ταψάκι στρωμένο με αλουμινόχαρτο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσει η φλούδα τους, για 15 λεπτά περίπου. Τις ξεφουρνίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν τόσο όσο να μπορείτε να τις δουλέψετε. Τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε.
Σε ένα μέτριο τηγάνι σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να σκουρύνει το χρώμα τους (8 λεπτά περίπου). Προσθέτετε τις ντομάτες, τους χυμούς τους που κρατήσατε, το θυμάρι, τον μαϊντανό και τη δάφνη. Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να μείνουν ελάχιστα υγρά, για 10 λεπτά περίπου, χωρίς να σκουρύνει το χρώμα τους.
Προσθέτετε τις πιπεριές και σιγοβράζετε να μαλακώσουν. Αλατίζετε ανάλογα και πετάτε θυμάρι, μαϊντανό και δάφνη. Κρατάτε στην άκρη μία κουταλιά της σούπας σάλτσα και την υπόλοιπη την απλώνετε στον πάτο ενός πυρίμαχου τηγανιού με 8εκ. διάμετρο που μπαίνει στο φούρνο. ( εγω ετοίμασα τη σάλτσα απ το προηγούμενο βραδυ)
Δ Ι Α Δ Ι Κ Α Σ Ι Α Σ Τ ΗΣ Ί Μ Α Τ Ο Σ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140C.
Ριχνετε τη σάλτσα στον πάτο του ταψιού αφήνοντάς 2 τρεις κουταλιές για το τέλος.
Τοποθετείτε στο κέντρο του σκεύους την άκρη ενός λαχανικού που περίσσεψε από το κόψιμο σε ροδέλες και το χρησιμοποιείτε σαν στήριγμα, γύρω από το οποίο τοποθετείτε εναλλάξ τα λαχανικά σας σε σχήμα σπιράλ, αφήνοντας κάθε ροδέλα να προεξέχει λιγάκι από την άλλη (κατά 0,5εκ.). Ίσως να μη χρειαστείτε όλα τα λαχανικά.
Ρίχνετε πάνω απ τα λαχανικά τη σάλτσα που αφήσατε.
Σκεπάζετε πολύ καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο σφραγίζοντας τις άκρες και ψήνετε το ρατατούι μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν (για 2 ώρες περίπου). Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον (σκεπάζετε ελαφρώς με αλουμινόχαρτο αν αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα των λαχανικών).
Εγώ στο τελευταίο 5 λεπτό έριξα από πάνω διαφορά τριμμένα κιτρινα τυριά και έγινε μούρλια.