Γεμιστά κρεμμύδια από το Αζερμπαϊτζάν!
Υλικά για 3-4 άτομα
8-9 μεγάλα κεφάλια κρεμμύδι κιτρινόφλουδο (άσπρο όχι κόκκινο)
300 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς ή αρνίσιο κρέας ή συνδυασμός αυτών των δύο
50 γραμμάρια ρύζι για σούπα ή γλασέ
50 γραμμάρια λάδι ή λίπος ζωικό
50 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
ένα κουταλάκι αλεσμένη κανέλα
κολίανδρο και άνιθο (όσο θέλετε)
αλάτι και πιπέρι
300 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς ή αρνίσιο κρέας ή συνδυασμός αυτών των δύο
50 γραμμάρια ρύζι για σούπα ή γλασέ
50 γραμμάρια λάδι ή λίπος ζωικό
50 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
ένα κουταλάκι αλεσμένη κανέλα
κολίανδρο και άνιθο (όσο θέλετε)
αλάτι και πιπέρι
Πώς γίνονται
Ξεφλουδίζουμε τα κεφάλια κρεμμυδιού και τα κόβουμε περίπου δύο εκατοστά από τις κορυφές τους, τις οποίες φυλάσουμε και αργότερα χρησιμοποιούμε ως καπάκια. Με μικρό μαχαίρι λαχανικών απομακρύνετε τα κεντρικά στρώματα του κρεμμυδιού. Τα μισά από τα στρώματα αυτά τα ανακατεύετε με τον κιμά, για να γίνει το μείγμα πιο ζουμερό. Έπειτα προσθέτετε στο μείγμα το βούτυρο και τηγανίζετε περίπου 15 λεπτά της ώρας, σε χαμηλή ή μεσαία θερμοκρασία.
Βράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό περίπου δέκα λεπτά.Το βρασμένο πλέον ρύζι, μαζί με την κανέλα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτονται στο μείγμα του κρέατος και όλο αυτό το βράζετε για περίπου πέντε λεπτά και έπειτα αφήνετε να κρυώσει.
Βράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό περίπου δέκα λεπτά.Το βρασμένο πλέον ρύζι, μαζί με την κανέλα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτονται στο μείγμα του κρέατος και όλο αυτό το βράζετε για περίπου πέντε λεπτά και έπειτα αφήνετε να κρυώσει.
Τα κεφάλια κρεμμυδιού τα γεμίζετε με το έτοιμο πλέον μείγμα και τα τοποθετείτε σε ταψί, προσέχοντας να είναι καλά στριμωγμένα για να διατηρήσει το κρεμμύδι τη μορφή του. Οι προηγουμένως κομμένες κορυφές των κρεμμυδιών, τοποθετούνται ως καπάκια στα κεφάλια κρεμμυδιών.
Στο ταψί προσθέτετε νερό ως τη μέση του ύψους των κρεμμυδιών και έπειτα καλύπτετε το ταψί και ψήνετε περίπου τριάντα λεπτά της ώρας ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Όπως συνηθίζουν σε αυτά τα μέρη, σερβίρετε μαζί ξυνόγαλο
Όπως συνηθίζουν σε αυτά τα μέρη, σερβίρετε μαζί ξυνόγαλο
πηγη balkon3.com