(μπορείτε αν δεν βρείτε τυροβολιά να βάλετε ξινομυζήθρα)
Υλικά για το φύλλο
Η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό το οποίο συνδυάζει το κρεμμύδι μαζί με το τοπικό τυρί της Μυκόνου τη τυροβολιά.
Υλικά για 1 ταψί του φούρνου
Για το φύλλο
600 γραμ αλεύρι
1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
1 φλιτζ του καφέ λάδι
600 γραμ αλεύρι
1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
1 φλιτζ του καφέ λάδι
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά (ή ξινομυζήθρα)
2 αβγά
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι, πιπέρι
1 κιλό τυροβολιά (ή ξινομυζήθρα)
2 αβγά
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ τσαγιού λάδι για την τελική πίτα (που θα ρίξετε στο πάνω φύλλο)
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε τη τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα 2 αβγά και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη σφικτούτσικη που ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το φύλλο.
Ρίχνουμε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζουμε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμισή μας και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι.
Σκεπάζουμε τη κρεμμυδόπιτά μας, την χαράζουμε σε μπακλαβαδοτά κομμάτια, με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνουμε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.
συνταγή Ηλίας Μαμαλάκης