Κρίταμο σαλάτα (υπέροχος ουζομεζές)
(στην Χαλκιδικκή την τιμούν ιδιαιτέρως)
Το κρίταμο είναι χρήσιμο για τις βιταμίνες, μπόλικη C, το ιώδιο, τα αιθέρια έλαια, τα μεταλλικά του άλατα, τις αφροδισιακές ιδιότητες.
Γεύση ΜΟΝΑΔΙΚΗ, τραγανή, αλατισμένη κι έντονη, με μια επίγευση ιωδίου που δεν βρίσκεις τις λέξεις να την περιγράψεις.
Πώς θα τα φάμε, πώς θα τα επεξεργαστούμε
- Ως θαλασσινά, παντρεύονται υπέροχα με τα γειτονάκια τους τα ψάρια και τα θαλασσινά, μαγικά συνοδεύουν ούζα, τσίπουρα και ρακές. Αλλά σου δίνουν κι ένα σωρό άλλες ευκαιρίες. Ταιριάζουν στη χωριάτικη και την πατατοσαλάτα.
- Στον ντάκο. Με αβγό σφιχτό, παξιμάδι, λαδορίγανη και λίγη φέτα ή γραβιέρα.
- Αλάτι από κρίταμο: Φρέσκα κρίταμα. Αποξηραίνουμε τα κρίταμα στον ήλιο ώσπου να γίνουν εντελώς ξερά. Χτυπάμε τα αποξηραμένα κρίταμα στο γουδί. Τοποθετούμε την σκόνη σε βάζο. Η σκόνη είναι αλμυρή όπως και τα κρίταμα. Προσθέτουμε και λίγο ανθό αλατιού για έξτρα γεύση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σκόνη αντί για αλάτι σε σαλάτες και σε διάφορες συνταγές.
- Κρίταμο σαλάτα: Εσύ που ξέρεις, μόλις επιστρέψεις σπίτι, θα βράσεις μπόλικο νερό ανάλατο και μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να βγάζει μπουρμπουλήθρες, θα τα ζεματίσεις για ένα -μόνον κι αυστηρά- λεπτό
πηγη terrapapers.com