Υλικά
- 2 ½ κιλά αφράτα κυδώνια
- μισό φλιτζ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- ζάχαρη όση χρειαστεί (δείτε την εκτέλεση)
- μία βανίλια σε σκόνη
- 4 φύλλα αρμπαρόριζας
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε διαλέγοντας κυδώνια αφράτα και, όσο είναι δυνατόν, λιγότερο χτυπημένα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, ξεπλένουμε τα φρούτα προσεκτικά και με ένα καθαρό σφουγγάρι πιάτων τα καθαρίζουμε από χνούδια. Στη συνέχεια τα κόβουμε στη μέση, τα τοποθετούμε σε ένα σχετικά ψηλό ταψί, γεμίζουμε με νερό ως το μισό του ύψους τους και τα ψήνουμε, στην ίδια θερμοκρασία, ώσπου να μαλακώσουν – συνήθως 10 με 15 λεπτά αρκούν, εκτός αν είναι κάπως σκληρά οπότε θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε όση φλούδα γίνεται (όσο πιο ζεστά είναι, τόσο πιο εύκολα θα αφαιρεθεί). Αφαιρούμε επίσης το σκληρό εσωτερικό τους με τα κουκούτσια και πολτοποιούμε τη σάρκα στο μπλέντερ. Σε αυτό το σημείο ζυγίζουμε τον πολτό: όσο βάρος έχει, τόσο θα είναι και το βάρος της ζάχαρης που θα χρειαστούμε.
Στη συνέχεια τον αδειάζουμε μαζί με τη ζάχαρη, το λεμόνι, τα φύλλα αρμπαρόριζας και τα αμύγδαλα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Στην αρχή τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις ο πολτός πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την ένταση. Ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα, μέχρι ο πολτός να πήξει και να μη κολλάει στα τοιχώματα προσέχοντας να μη κολλήσει στον πάτο.
Μόλις δούμε πως ο πολτός πήζει προσθέτουμε χοντροκομμένα τα αμύγδαλα. Πώς θα ελέγξουμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο; Η υφή του πρέπει να θυμίζει αραιό πουρέ και δοκιμάζουμε με ένα κουτάλι: αν ο πολτός στέκεται και δεν πέφτει, είναι έτοιμος. Όσο πιο πολύ τον ψήνουμε, τόσο πιο σκούρος θα προκύψει. Λίγο πριν τον αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
πηγή bostanistas.gr
bostanistas.gr