Υλικα:
Γέμιση:
500 γρ μοσχαρίσιος κιμας
500 γρ χοιρινός κιμάς
1 φλ ρύζι
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη
αλάτι
πιπέρι
κόκκινο πιπέρι
μπούκοβο
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
1 φλ του καφέ κρασί μαύρο ή κόκκινο
χυμό απο 1 λεμόνι ή 1 κουτ γλ ξινό (μπαχαρικό)
1 κουταλιά της σούπας φυτίνη
Αρμιά ή λάχανο ζεματισμένο
πελτές
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ενα μεγάλο σκεύος
2. Παίρνουμε τα φύλλα απο το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια
3. Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά (σα ντομαδες)
4. Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια και απομείνουμε με την όρεξη!!
5. Διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
6. Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε λίγη φυτίνη και λάδι.
7. Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ το λάχανο
* Αν κάνουμε τα γιαπράκια με αρμιά, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ το αλάτι και το ξινό μη μας βγουν λύσσα. Αντί για νερό ρίχνουμε αρμόζουμο για να τα βράσουμε
** Σερβίρονται κρύα με λεμόνι και μπούκοβο, ιδανικός μεζές για το τσίπουρο ή το κρασί
kozanimedia.gr