Καστοριανοί σαρμάδες ή λαχανοντολμάδες
Διαβάστε τις λεπτομέρειες για την “αρμιά” που κάνουμε για το λάχανο τουρσί, αν δεν θέλετε βάζετε απλά λαχανόφυλλα, Απλά θέλει προσοχή η κατανάλωση λάχανου από άτομα που έχουν πρόβλημα με τον θυροειδή.
“Η “αρμιά” ή “λαχαναρμιά” γίνεται από λάχανα και αλάτι, και διατηρείται σε ειδικό ξύλινο καδί. Για να επιτύχει η “αρμιά”, τα λάχανα πρέπει να έχουν παχνιστεί, ώστε ο “αρμόσμος” να είναι τσουχτερός και ευχάριστος στη γεύση. Με την αρμιά παρασκευάζουν τους “σαρμάδες”, που τους τυλίγουν με τα φύλλα της και τους βράζουν με “αρμόσμο” μέσα σε πήλινο τσουκάλι. Με λιανισμένη “αρμιά” γίνεται η “αρμιόπιττα”.
Γενικά, η “αρμιά” συνηθίζεται στο μαγείρευμα της όρνιθας, του καστοριανού ψαριού κ.ά.
Ο “αρμόσμος”
Ο ζωμός της “αρμιάς” λέγεται “αρμόσμος”. Είναι ευχάριστος στη γεύση και ωφέλιμος για τα έντερα, όταν πίνεται στα νηστικά, το πρωί.”
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό φύλλα απο λάχανο τουρσί (τα φύλλα να είναι λεπτά)
- 1/2 κιλο χοιρινό κιμά
- 200 γρ. μπέικον (κομμάτι)
- 100 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 100 γρ. σάλτσα ή πελτέ
- ελαιόλαδο
- δάφνη
- αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεσις:
- Ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι και το κρεμμύδι αφού πρώτα το ψιλοκόψουμε, βάζουμε και τα μπαχαρικά. Βάζουμε και λίγο νεράκι για να μην είναι πολύ σφιχτό το μείγμα
- Πλένουμε τα φύλλα και τα ανοίγουμε, αν ειναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στην μέση. Βάζουμε μείγμα και τα τυλίγουμε, τις άκρες τις πιέζουμε προς τα μέσα για να μην ανοίξουν.
- Στην κατσαρόλα τα ρολάκια τα βάζουμε με την άκρη του φύλλου στον πάτο για να μην ανοίξουν, αφού πρώτα στρώσουμε κομμάτια απο το λάχανο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε και λιγο λάδι έτσι ώστε να μην μας κολλήσουν, καλό θα ήταν η κατσαρόλα να είναι αντικολλητική. Βάζουμε τα ρολακια σε σχήμα σαλιγγαριού το ένα δίπλα στο άλλο, πολύ κοντα για να μην κουνιούνται.
- Με τον ίδιο τρόπο τελειώνουμε με όλα τα φύλλα.
- Ανάμεσα στις στρώσεις μπορούμε να βάλουμε κομματάκια λάχανο και το μπέικον.
- Στο τέλος βάζουμε το νερό με την σάλτσα ή τον πελτέ και την δάφνη. Νερό βραστό να καλυφθούν όλες οι σειρές.
- Στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίζουν να βράζουν και μετά χαμηλώστε την φωτιά.
Καλό θα ειναι να βάλετε ενα πιάτο πάνω απο τους λαχανοντολμάδες λίγο μικρότερο από την διάμετρο της κατσαρόλας, έτσι ώστε να μην διαλυθούν στο βράσιμο.
Ωρα συγκεκριμένη δεν έχουν, εξαρτάται απο το πόσο χοντρά είναι τα φύλλα του λάχανου. Όταν οι πάνω πάνω μαλακώσουν τότε είναι έτοιμη, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Μπορείτε να τα βράσετε στην χύτρα όπου θέλουν περίπου 1 ώρα.
Σερβίρονται με στραγγιστό γιαούρτι..Καλη επιτυχία!!!Λίγα μυστικά ακόμα
Ωρα συγκεκριμένη δεν έχουν, εξαρτάται απο το πόσο χοντρά είναι τα φύλλα του λάχανου. Όταν οι πάνω πάνω μαλακώσουν τότε είναι έτοιμη, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Μπορείτε να τα βράσετε στην χύτρα όπου θέλουν περίπου 1 ώρα.
Σερβίρονται με στραγγιστό γιαούρτι..Καλη επιτυχία!!!Λίγα μυστικά ακόμα
πηγές nafpaktoserxomaste.com, deskastoria.blogspot.com