Από την καλή μας φίλη Κατερίνα Λάμπρου (συνταγή Άκη Πετρετζίκη)
1 μεγάλο λάχανο (ειδκό για ντολμάδες, ρωτήστε τον μανάβη)
Αλάτι
500 γρ.κιμα μοσχαρίσιο
200 γρ . ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
Άνηθο
Μαϊντανό
Δυόσμο
2-3 κλαράκια δεντρολίβανο
Πιπέρι – αλάτι
4 κουταλιές λάδι…
Για τη σάλτσα:
70 γρ βούτυρο
70 γρ.αλευρι γ ο.χ.
700 γρ νερό
1 κύβο κοτόπουλου
Ξύσμα από 1 λεμόνι 🍋
Χυμό 2 λεμονιών 🍋
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα λίγο πιπέρι, άνηθο ψιλοκομμένο, ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο…
Εκτέλεση:
Αφαιρώ το κοτσάνι από το λάχανο,το τοποθετώ σε κατσαρόλα με νερό που βράζει με αλάτι, με το κοτσάνι προς τα κάτω, βράζω περίπου 10 λεπτά, βγάζω το λάχανο από τη κατσαρόλα και τοποθετώ σε μεγάλη πιατέλα, περιμένω να κρυώσει…
Σε ένα μπολ βάζω το κιμά το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδια σκόρδο,μυρωδικά όλα ψιλοκομμένα,το λάδι, ανακατεύω όλα τα υλικά…
Τοποθετώ στη κατσαρόλα,το δεντρολίβανο, φύλλα από δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο, καλύπτω το πάτο της κατσαρόλας με φύλλα από το λάχανο… Βράζοντας οι λαχανοντολμάδες, τα μυρωδικά θα βγάλουν όλα τα αρώματα τους…
Αφαιρώ ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο αφαιρώ το σκληρό κοτσάνι στη μέση και αρχίζω να τυλιγω τους ντολμάδες και να τοποθετώ με τη σειρά στη κατσαρόλα, όταν τελειώσω το τύλιγμα τοποθετώ ένα πιάτο πάνω στους ντολμάδες, ρίχνω νερό μέχρι εκεί που είναι το πιάτο, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσω και άλλα νερό.. Βράζω μια ώρα….
Μόλις βράσουν οι λαχανοντολμάδες, ετοιμάζω τη σάλτσα.
Σε κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύω με σύρμα και αρχίζω να προσθέτω λίγο λίγο το νερό και να ανακατεύω, αφού διαλυθεί καλά το αλεύρι προσθέτω το ξύσμα λεμονιού 🍋 και το χυμό και τον κύβο, μόλις αρχίζει να πήζει η σάλτσα αποσύρω από τη φωτιά….
Σερβίρω τους ντολμάδες ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα ,πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο…..
Καλή συνέχεια 🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋