Λακάνη ή Χόντρος (Κρέας με σιτάρι)
Υλικά
1 – 1 1/2 κιλό κρέας κατσικίσιο ή αρνίσιο,
2-3 φλυντζάνια χόντρος (χοντραλεσμένο σιτάρι),
1 – 2 ντομάτες ξυσμένες, ή 1 κουταλάκι σάλτσα ντομάτα,
αλάτι, πιπέρι,
λάδι ή βούτυρο,
νερό ανάλογο.
1 – 1 1/2 κιλό κρέας κατσικίσιο ή αρνίσιο,
2-3 φλυντζάνια χόντρος (χοντραλεσμένο σιτάρι),
1 – 2 ντομάτες ξυσμένες, ή 1 κουταλάκι σάλτσα ντομάτα,
αλάτι, πιπέρι,
λάδι ή βούτυρο,
νερό ανάλογο.
Εκτέλεση
Αλέθουμε στο χερομύλι ή στο μύλο το σιτάρι. Το κοσκινίζουμε σε χοντρό κόσκινο του σιταριού και βγάζουμε το φλούδι, πού μαζεύεται στ6 κέντρο του κόσκινου. Βάζουμε στη λακάνη (ειδικό πήλινο σκεύος) ή κατσαρόλα το χοντρό μαζί με το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια με τα κόκκαλά τους. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και νερό σε αναλογία : 4 φλυτζάνια νερό περίπου για κάθε φλυτζάνι χοντρό. Κλείνουμε τη λακάνη με το σκέπασμα της. Τη βάζουμε σε φούρνο αναμμένο με κλαδιά και την καθίζουμε στην άνετη, δηλ. στην καρβουνισιά. Όταν μισοψηθεί, ξεσκεπάζουμε τη λακάνη για να καπιρώσει (να κάνει κρούστα) το φαγητό.
Όταν σερβίρεται, πρέπει να είναι χυλωμένο και όχι πολύ στεγνό.
Συνήθως το βάζουμε στο φούρνο από βραδύς και το βγάζουμε την άλλη μέρα το μεσημέρι.
Μπορούμε ακόμα να το ψήσουμε στον ηλεκτρικό μας φούρνο ή στο φούρνο της γειτονίας.
Όταν σερβίρεται, πρέπει να είναι χυλωμένο και όχι πολύ στεγνό.
Συνήθως το βάζουμε στο φούρνο από βραδύς και το βγάζουμε την άλλη μέρα το μεσημέρι.
Μπορούμε ακόμα να το ψήσουμε στον ηλεκτρικό μας φούρνο ή στο φούρνο της γειτονίας.
rodiaki.gr