Μοσχοπούγκια Ρόδου, αυθεντική συνταγή
Πανέρι με μοσχοπούγκια παίρνουν μέχρι σήμερα οι νύφες στην πεθερά τους όταν αρραβωνιάζονται, όταν είναι κάποια γιορτή ή την Πρωτομαγιά. Είναι από τα πλέον παραδοσιακά γλυκά του χωριού το οποίο επίσης προσφέρουν στους γάμους, βαφτίσια και στις γιορτές.
Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό αμύγδαλο ολόκληρο, βρασμένο, καθαρισμένο και αλεσμένο σε σκόνη
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.τ.γ κανέλα σκόνη
1 κ.τ.γ μοσχοκάρυδο σκόνη
1 κ.τ.γ γαρύφαλλο σκόνη
½ κούπα νερό
3 σταγόνες πικραμύγδαλο
3 σταγόνες ανθόλαδο (αιθέριο έλαιο που δεν έχει διαλυθεί με νερό)
Σε ένα μπολ βάζουμε τη σκόνη του αμύγδαλου με τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μικρό σκεύος ανακατεύουμε στο νερό το πικραμύγδαλο με το ανθόλαδο. Ρίχνουμε το νερό λίγο – λίγο μέσα στο αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
Υλικά για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι άσπρο
1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο
5-6 σταγόνες ξύδι
Σταχτόνερο – Αλισίφα όσο σηκώσει
Για το γαρνίρισμα λίγο ανθόλαδο και αρκετή άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε να σιγοβράσει στάχτη με νερό σε ίση ποσότητα. Αφήνουμε να κάτσει λίγο η στάχτη και σουρώνουμε από ψιλό κόσκινο ή τουλουπάνι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, προσθέτοντας την αλισίφα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε πολύ λεπτό μακρόστενο φύλλο και γεμίζουμε με τη γεμιση. Κόβουμε με ένα ποτήρι στρογγυλά και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. Τοποθετούμε τα μοσχοπούγκια σε μία λαμαρίνα με αντικολιτική λαδόκολλα και ψήνουμε περίπου για 15 λεπτά στους 180 ̊C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε νερό με λίγες σταγόνες ανθόλαδο. Βουτάμε την πάνω πλευρά από τα μοσχοπούγκια μέσα στο νερό και τα περνάμε από ζάχαρη άχνη.
Με ένα κόσκινο τα ραντίζουμε ξανά με ζάχαρη άχνη. Τα τοποθετούμε αραιά σε πιατέλα να στεγνώσουν και ξαναβάζουμε ζάχαρη άχνη. Όταν θέλουμε να τα τυλίξουμε ένα-ένα πρέπει να τα αφήσουμε τουλάχιστον 1 ημέρα για να στεγνώσουν καλά και να μην βγάλουν υγρασία.
πηγη makriamirodia