Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε τα Λαζαράκια! Τα γνωρίζετε; Άλλο ένα έθιμο της πατρίδας μας για τις μέρες που έρχονται.Δεν είναι άλλο απο ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου, που συμβολίζουν την ανάσταση. Είναι νηστίσιμα και ελαφρώς γλυκά. Νοστιμίζουν με σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλα αλλά και γλυκάνισο.
Θα σας δώσω την δική μου συνταγή που έκανα πέρυσι!
Έθιμο παλιό και ωραίο και νόστιμο!
υλικά για 16 περίπου λαζαράκια
1 κιλό αλεύρι
3/4 ποτηριου του νερού αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 φακελάκι μαγιά ξερή
1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό (το οποίο το έχουμε βράσει με ένα ξύλο κανέλα) ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΖΕΣΤΟ ΘΑ ΚΑΕΙ Η ΜΑΓΙΑ
1 κ.γλ. μαστίχα σκόνη ή λίγα σποράκια χτυπημένα με λίγη ζάχαρη στο multi
καρύδια, σταφίδες, κανέλα
Γαρυφαλλόκαρφα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Πλάθουμε τα λαζαράκια, λίγο πιο πλατιά επάνω, λίγο τριγωνικά κάτω, πλάθουμε χεράκια σταυρωμένα και από ένα σαρίκι στα κεφάλι για κάθε λαζαράκι.
Για μάτια-στόμα βάζουμε γαρυφαλλόκαρφα ή σταφίδες.
Ψήνουμε για 35-40′ αντιστάσεις, 180
** έβαλα και σταφίδες μέσα στη ζύμη, του πάει πολύ