Μασουράκια Χίου με μέλι και μαστίχα
γλυκάκι Πασχαλινό και όχι μόνο, αποτελεί σπεσιαλιτέ του νησιού
Υλικά
για 24 μασουράκια
- 12 φύλλα κρούστας
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα
- 1 φλιτζάνι γαλέτα
- 1 κουταλιά γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
- λίγο βούτυρο για το ταψί
Υλικά για το σιρόπι
- 1 1/2 φλιτζάνι μέλι
- 2 φλιτζάνια χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζάνι γλυκόζη
- 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
- 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
Εκτέλεση
- Βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός της μαστίχας και του λικέρ στην κατσαρόλα και βράστε τα για 7 – 8 λεπτά.
- Ρίξτε την κοπανισμένη μαστίχα και το λικέρ μαστίχας και ανακατέψτε. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε για να σιροπιάσετε τα μασουράκια.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε την αμυγδαλόψιχα, την καρυδόψιχα, τη γαλέτα, την κανέλα και τη μαστίχα.
- Αλείψτε ένα φύλλο με βούτυρο, διπλώστε το στη μέση και αλείψτε το με βούτυρο.
- Βάλτε 3 κουταλιές από τη γέμιση απλώνοντας τις σε όλη την επιφάνεια και τυλίξτε το σφιχτό ρολό.
- Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά.
- Κόψτε τα ρολά στη μέση και βάλτε τα μασουράκια με τη σειρά σε ένα βουτυρωμένο ταψί, αλείψτε τα με λίγο βούτυρο και ψήστε τα στους 180 C για 35 – 40 λεπτά.
- Μόλις ψηθούν, περιχύστε τα με το σιρόπι και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.
Καλή επιτυχία!!!
πηγή netlife.gr, φωτο Αργυρώ