Χρυσαφένιο Λικέρ αμαρέτο από ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ βερύκοκου!
Αμαρέτο οι Ιταλοί λένε κάθε γλυκό παρασκεύασμα λικέρ ή μπισκότο το οποίο έχει το χαρακτηριστικό άρωμα πικραμύγδαλου.Το αμαρέτο που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ είναι βιομηχανικό λικέρ και παρασκευάζεται από άγρια αμύγδαλα που είναι πικρά και από κουκούτσια βερίκοκου επίσης. Δεν έχει καμία σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο που φτιάχνουμε το σπιτικό λικέρ…
Ίσως να μην το έχετε ξανακούσει, αλλά όλα τα πικρά αμύγδαλα και γενικά η πικρή ψίχα των κουκουτσιών, περιέχουν μια κυανιούχο ουσία (cyanide), σε μεγαλύτερη ή μικρότερη συγκέντρωση το καθένα και όταν τα τρως ωμά, νοιώθεις τη γλώσσα σου να μουδιάζει. Σε μικρή ποσότητα αυτή η ουσία είναι ακίνδυνη και μάλιστα είναι ένα και ένα κατά του καρκίνου…
Τι θα χρειαστείτε:
– 1 λίτρο βότκα (40% αλκοόλ)
– 100 ml. κονιάκ
– 100 γρ. κουκούτσια από βερίκοκα
– 3 ολόκληρα βερίκοκα
– 1 κούπα ζάχαρη
– ½ κούπα νερό
– 100 ml. κονιάκ
– 100 γρ. κουκούτσια από βερίκοκα
– 3 ολόκληρα βερίκοκα
– 1 κούπα ζάχαρη
– ½ κούπα νερό
Πώς θα το ετοιμάσετε:
Ξεκινήστε φτιάχνοντας πρώτα ένα ελαφρύ σιρόπι. Ρίξτε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι και βάλτε το στο μάτι της κουζίνας. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πριν αρχίσει ο βρασμός, κλείστε το μάτι και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Σπάστε τα μισά κουκούτσια και κρατήστε την ψίχα τους…
Τα υπόλοιπα αφήστε τα έτσι όπως είναι με τα τυχόν υπολείμματα τους, αν ξεκουκουτσιάζετε τα βερίκοκα εκείνη την ώρα.
Αν τα μαζεύετε λίγα-λίγα, καλό είναι να τα ξεπλένετε, να τα στεγνώνετε και να τα κρατάτε στο ψυγείο για να μην μουχλιάζουν. Σε γυάλινο βάζο βάλτε τα ολόκληρα βερίκοκα, την ψίχα των κουκουτσιών, τα ολόκληρα κουκούτσια το κονιάκ και τη βότκα.
Προσθέστε το κρύο σιρόπι και κλείστε καλά, καλά το βάζο με το καπάκι του.
Βάλτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και ξεχάστε το για τρεις μήνες. Μην ξεχνάτε όμως να το ανακινείτε πού και πού
Πώς θα το φτιάξετε:
Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος σουρώστε πρώτα το λικέρ σας και μετά περάστε το από φίλτρο του καφέ ή από χωνί στο οποίο θα έχετε βάλει βαμβάκι. Για να πετύχετε την κρυστάλλινη διαύγεια, επαναλάβετε τη διαδικασία δυο και τρεις φορές.
Δοκιμάστε το… Αν η γεύση του σας αρέσει όπως είναι, καλώς. Αν το προτιμάτε λίγο πιο γλυκό ετοιμάστε ένα ελαφρύ σιρόπι με 500 γρ. ζάχαρη και 750 γρ. νερό. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να βράζει κλείνετε το μάτι. Αφήστε να κρυώσει και αναμίξτε το λίγο-λίγο.
Δοκιμάζετε σταδιακά και όταν το αποτέλεσμα σας ικανοποιήσει τότε σταματήστε. Προσωπικά το προτιμώ χωρίς το δεύτερο σιρόπι. Τα γούστα όμως διαφέρουν οπότε αξίζει να προσπαθήσετε να το φέρετε στα μέτρα σας.
Αφήστε το να μείνει για ένα μήνα ακόμα σε σκοτεινό μέρος και μετά είναι έτοιμο να απολαύσετε την μοναδική του γεύση. Πιείτε το μόνη στην υγειά σας και στις χαρές σας η με παρέα. Είναι μια γλυκιά ανταμοιβή για την υπομονή που δείξατε…
πηγη ixomageiremata.gr