Συνταγή για Λικέρ κίτρο από τον καρπό (ανώτερη γεύση από το Λιμοντσέλο)
(το πράσινο χρώμα του γνωστού λικέρ της Νάξου προέρχεται από τα φύλλα του δέντρου, μόλις βρούμε την συνταγή θα σας την φέρουμε)
Προσοχή, σημαντικό μυστικό!
- Αν χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα καθαρό, τότε η εκχύλιση των αιθερίων ελαίων θα γίνει στο μέγιστο και όταν προσθέσουμε το σιρόπι, το διαυγές αλκοόλ θα μετατραπεί σε θολό, παγωμένο κίτρινο, όπως γίνεται το ούζο όταν βάζεις νερό.
- Αν χρησιμοποιήσουμε βότκα ή τσίπουρο, θα παραμείνει διαυγές το ποτό και μετά την ένωση με το σιρόπι.
Υλικά
Το ξύσμα από 8 κίτρα ή φράπες
200γρ. ζάχαρη
1 ½ λίτρο τσικουδιά ή βότκα ή τσίπουρο καλής ποιότητας
200γρ. ζάχαρη
1 ½ λίτρο τσικουδιά ή βότκα ή τσίπουρο καλής ποιότητας
Για το σιρόπι
250ml νερό
250γρ. ζάχαρη
250γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Παίρνετε το ξύσμα από τα κίτρα με το ειδικό εργαλείο. Το βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και λίγη τσικουδιά και τα χτυπάτε να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Ρίχνετε την υπόλοιπη τσικουδιά σε ευρύχωρο βάζο και προσθέτετε τον πολτό που φτιάξατε. Κλείνετε το βάζο ερμητικά με το καπάκι, ανακινείτε και το αφήνετε για 8-10 μέρες σε σκοτεινό μέρος.
Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 2 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Σουρώνετε το μίγμα της τσικουδιάς περνώντας το από σουρωτήρι στρωμένο με τουλπάνι και προσθέτετε το κρύο σιρόπι. Ανακινείτε δυνατά.
Ρίχνετε την υπόλοιπη τσικουδιά σε ευρύχωρο βάζο και προσθέτετε τον πολτό που φτιάξατε. Κλείνετε το βάζο ερμητικά με το καπάκι, ανακινείτε και το αφήνετε για 8-10 μέρες σε σκοτεινό μέρος.
Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 2 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Σουρώνετε το μίγμα της τσικουδιάς περνώντας το από σουρωτήρι στρωμένο με τουλπάνι και προσθέτετε το κρύο σιρόπι. Ανακινείτε δυνατά.
Μεταφέρετε το λικέρ σε μπουκάλια που διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
kikionisfruits.gr