Σαλατούρι, ο ουζομεζές της Νάξου (ψαροσαλάτα)
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. σαλάχι (ή τσιπούρες μόνο ψίχα (και ιχθυοτροφείου), μπακαλιάρο παστό, σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί, κολιούς)
- 1 κρεμμύδι
- ½ ματσάκι άνηθο
- ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε το σαλάχι (ή έχετε βράσει ή ψήσει άλλα ψαράκια) μέσα σε βαθύ σκεύος με άφθονο αλατισμένο νερό, για 6΄-7΄. Το βγάζετε σε πιατέλα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μπορείτε να το καθαρίσετε πιο εύκολα. Κόβετε το κρεμμύδι στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και το βάζετε σε μεγάλο μπολ μαζί με το κρεμμύδι. Κρατάτε το σαλάχι από την κορυφή και με το χέρι και ένα μαχαίρι ή κουτάλι σιγά-σιγά «μαδάτε» το σαλάχι. Η σάρκα του χωρίζεται πολύ εύκολα από τα κόκαλα. Αφού βγάλετε τη σάρκα την κόβετε σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια. Προσθέτετε τη σάρκα στο μπολ με τον άνηθο και το κρεμμύδι. Στύβετε το λεμόνι και αδειάζετε το χυμό στο μπολ. Βάζετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δοκιμάζετε για το αλάτι και ανακατεύετε ελαφρά. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και σερβίρετε σε πιατέλα.
πηγη gastrotourismos.gr, φωτο eirinika.gr