ΚΡΕΜΑ ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΟ
ΤΟ … ξαδερφάκι του λικέρ με κρεμώδη υφή , πίνεται σε σφηνάκι μετά από ένα πλούσιο γεύμα αλλά και πριν , σαν καλωσόρισμα , απαραιτήτως παγωμένο (από την κατάψυξη)
Υλικα :
20 λεμονια ακερωτα, κατα προτιμηση βιολογικα,
1 Lt βοτκα 40°,
800 ml γαλα φρεσκο πληρες,
200 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
750gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
Παρασκευη :
Διαλεξτε λεμονια με ωραιο σχημα, μετρια σε μεγεθος, με φλουδα λαμπερη, χοντρη και χωρις σημαδια, φυσικα ακερωτα. Πλυντε καλα τα λεμονια. Καλυτερα καθαριστε τα με μια μαλακη βουρτσα, ωστε να αφαιρεσετε τυχον ακαθαρσιες. Με τη βοηθεια ενος κοφτερου μαχαιριου, ή με το εργαλειο που ξεφλουδιζουμε τις πατατες, αφαιρεστε την φλουδα, οσο πιο επιφανειακα γινεται, ωστε να μην αφαιρεσετε μαζι και το ασπρο μερος που πικριζει. Κοψτε τις φλουδες σε κομματακια και βαλτε τις μεσα σε ενα βαζο με αεροστεγες καπακι ( με λαστιχο). Προσθεστε την βοτκα και αφηστε το βαζο σε μερος σκοτεινο και δροσερο για ενα μηνα. Το ανακινειτε καθε 2-3 μερες.
Αφου περασει ο απαιτουμενος χρονος, το περνατε πρωτα απο σουρωτηρι, και μετα απο φιλτρο του καφε, για να απομακρυνετε ολα τα κομματακια.
Ετοιμαζετε τη κρεμα : σε ενα κατσαρολακι βαζετε το γαλα, την κρεμα γαλακτος και τη ζαχαρη. Οταν αρχισει να βραζει, χαμηλωνετε την φωτια, και σιγοβραζετε ανακατευοντας συνεχως, για 20 λεπτα. Η κρεμα πρεπει να δεσει, δηλαδη να γινει σαν σιροπι, και να αρχισει να παιρνει ενα ανοιχτο μπεζ χρωμα. Αν δεν δεσει καλα, μετα απο λιγο καιρο το λικερ “κοβει” και διαχωριζεται η κρεμα του. Αφηνετε την κρεμα να κρυωσει εντελως!
Αναμιγνυετε την κρεμα με την αρωματισμενη βοτκα. Το ξαναβαζετε στο βαζο και το αφηνετε να ωριμασει, για ακομη ενα μηνα, σε μερος σκοτεινο και δροσερο. Ανακινειτε καθε μερικες μερες. Μπορειτε να το διατηρησετε και σε θερμοκρασια δωματιου- αν και περιεχει γαλα δεν αλλοιωνεται γιατι το αλκοολ και η ζαχαρη δρουν σαν συντηρητικα. Εγω παντως το βαζω στην καταψυξη, γιατι ετσι κι αλλιως το προσφερω παγωμενο….
Πηγή : il laboratorio di Marina