Αναλυτική συνταγή, εύκολη και νόστιμη
Υλικά :
- 2 φύλλα σφολιάτας (ότι θέλετε)
- 1 κιλό μανιτάρια (η Ελένη είπε ότι μάλλον είναι πολλά, βάλτε 1/2 κιλό ή 3/4 του κιλού)
- 4 ντομάτες
- 3-4 κρεμμύδια ξερά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπεριά πράσινη
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 12 ελιές
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι
- Μαϊντανό
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Αν δεν νηστεύετε, προσθέστε και 150 γρ. τυρί κίτρινο , αφαιρώντας αντίστοιχη ποσότητα μανιταριών
Εκτέλεση :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC πάνω κάτω αντιστάσεις. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τα σκόρδα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να πάρει διάφανο χρώμα και ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην φωτιά για 2-3 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι να σοταριστούν και αυτές σε χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα έως ότου μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια και εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα και φρέσκα μανιτάρια, απλά τα σοτάρουμε καλά να φύγουν τα υγρά τους.
Τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με την γέμιση, ανακατεύοντας καλά, λίγο ρίγανη και μαϊντανό. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να μειωθούν τα υγρά της γέμισης. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. Ξεπλένουμε πολύ καλά τις ελιές, τις κόβουμε και τις ρίχνουμε μέσα στη γέμιση.
Αλείφουμε με λάδι το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Το κάτω φύλλο συνηθίζω να το τρυπάω εδώ και εκεί με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε την γέμιση, την στρώνουμε ομοιόμορφα να πάει σε όλο το ταψί, αφήνοντας όμως κενό γύρω γύρω στις άκρες του φύλλου. Σκεπάζουμε την πίτα με το άλλο φύλλο και πατάμε τις άκρες να ενωθούν με το χέρι μας. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, την ραντίζουμε με νεράκι, την λαδώνουμε και την ψήνουμε 40 – 50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί ομοιόμορφα.
η συνταγή είναι από το σάιτ e-ptolemeos.gr
η φωτογραφία είναι ενδεικτική από το διαδίκτυο