Υλικά
- 1 κιλό καθαρισμένα αχλάδια
- 500γρ λευκή ζάχαρη
- 3/4 κούπας νερό
- χυμό μισού λεμονιού
Κόβετε σε κομμάτια τη σάρκα του αχλαδιού και βάζετε σε κατσαρόλα, μαζί με το χυμό λεμονιού και το νερό. Βάζετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου να διαλύονται.
Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε και δυναμώστε τη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 20 περίπου λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιείστε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα ή περάστε την σε ένα μύλο λαχανικών. Συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 10λεπτά και ελέγξτε το δέσιμό της.
Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε παγωμένο πιατάκι και χωρίστε τη στη μέση. Αν δεν τρέχουν υγρά και μένει κενό τότε είναι έτοιμη.
Γεμίζετε καυτά αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, κλείνετε με τα καπάκια και αφήνετε να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας όλη νύχτα. Είναι επιτυχημένη η αποστείρωση, όταν τα καπάκια καμπυλώσουν προς τα μέσα, όταν έχουν κρυώσει τα βάζα.
Αποστείρωση βάζων: βάζετε τα βάζα χωρίς τα καπάκια τους βιδωμένα στον φούρνο, τα καπάκια χωριστά, όλα μαζί πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Θα ανάψτε τον φούρνο στους 100 βαθμούς, αέρα για 30′. Βάζετε την μαρμελάδα μέσα ζεστή, στα ζεστά βάζα μόλις βγουν και κλείνετε τα βάζα με τα καπάκια, τα γυρνάτε ανάποδα για 24 ώρες. Μετά τα βάζετε κανονικά όρθια σε σκιερό μέρος ή ψυγείο.